I Posiedzenie Komisji

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Re: I Posiedzenie Komisji

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

No to tak... Patrzę tak po nazwach tych rozdziałów które zaproponowałem (nikt nie wyraził sprzeciwu więc uznaję, że komisja przyjęła powyższy schemat), i w rozdziale pierwszym znalazł się aż jeden artykuł! Przedstawia się on tak:

Artykuł 1.

Unia Nordacka jest organizacją międzynarodową, której główną misją jest zbliżenie do siebie krajów Kontynentu Północnego, zintegrowanie ich gospodarczo oraz rozpromowanie w nich własnych kultur.

Coś dodać? Poprawić? Czy tak może być? @Włodzimierz Molotin @Bolesław Domu Kirianóo @Tadeusz I Wielki
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Mnie trzeba nic zmieniać 

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Włodzimierz Molotin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Włodzimierz Molotin »

Mi pasuje.
Awatar użytkownika
Tadeusz I Wielki
Collaborator
Collaborator

Post autor: Tadeusz I Wielki »

Mi także wszystko pasuje.
I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski

Obrazek

Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Dzień dobry, można się jeszcze włączyć ze strony Transnordaty?
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Rising Star
Rising Star

Kamiljan de Harlin pisze: 30 cze 2022, 19:59Dzień dobry, można się jeszcze włączyć ze strony Transnordaty?

Poczekajmy na potwierdzenie od @Waksman ale myślę że tak

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Bolesław Domu Kirianóo pisze: 30 cze 2022, 20:15Poczekajmy na potwierdzenie od @Waksman ale myślę że tak

Ze swojej strony nie miałbym nic przeciw, wręcz przeciwnie jak najbardziej jestem za.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Kamiljan de Harlin pisze: 30 cze 2022, 19:59Dzień dobry, można się jeszcze włączyć ze strony Transnordaty?

Oczywiście, zapraszamy! Im nas więcej, tym lepiej ?

Dobrze, to rozdział pierwszy mamy z głowy. Przejdźmy do punktu drugiego czyli Parlamentu Unii. Na swoim kąkuterze miałem zarys tego rozdziału, niestety teraz go nie przytoczę bo siedzę w nieistniejącej pracy. Ogólnym zamysłem na ten organ jest to, że ma być on powszechnie dostępny. Posłem mógłby zostać każdy obywatel państwa członkowskiego, który wyrazi taką chęć. Oczywiście wszystko byłoby podzielone na kadencję, można również rozważyć ilość mandatów do obsadzenia. Wtedy działałoby to na zasadzie "kto pierwszy, ten lepszy". Według mnie jest to dość niecodzienne rozwiązanie. Parlament stanowiłby prawo dotyczące funkcjonowania organów jej podległych oraz niej samej. Co koledzy o tym sądzą?

@Kamiljan de Harlin @Włodzimierz Molotin @Bolesław Domu Kirianóo @Tadeusz I Wielki
Awatar użytkownika
Rising Star
Rising Star

Waksman pisze: 30 cze 2022, 20:26Oczywiście, zapraszamy! Im nas więcej, tym lepiej ?

Dobrze, to rozdział pierwszy mamy z głowy. Przejdźmy do punktu drugiego czyli Parlamentu Unii. Na swoim kąkuterze miałem zarys tego rozdziału, niestety teraz go nie przytoczę bo siedzę w nieistniejącej pracy. Ogólnym zamysłem na ten organ jest to, że ma być on powszechnie dostępny. Posłem mógłby zostać każdy obywatel państwa członkowskiego, który wyrazi taką chęć. Oczywiście wszystko byłoby podzielone na kadencję, można również rozważyć ilość mandatów do obsadzenia. Wtedy działałoby to na zasadzie "kto pierwszy, ten lepszy". Według mnie jest to dość niecodzienne rozwiązanie. Parlament stanowiłby prawo dotyczące funkcjonowania organów jej podległych oraz niej samej. Co koledzy o tym sądzą?

@Kamiljan de Harlin @Włodzimierz Molotin @Bolesław Domu Kirianóo @Tadeusz I Wielki

Same dobre pomysły. Właściwie nie wiem co dodać. Chciałbym natomiast wypowiedzieć się o wspólnym forum gdy już do tego przejdziemy.

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233512
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Użytkownik Usunięty 233512 »

Waksman pisze: 30 cze 2022, 20:26Oczywiście wszystko byłoby podzielone na kadencję, można również rozważyć ilość mandatów do obsadzenia. Wtedy działałoby to na zasadzie "kto pierwszy, ten lepszy"

Nie wiem, czy zasada "kto pierwszy, ten lepszy" nie będzie sprzyjała temu, że większość mandatów będą obejmować koledzy osoby rozpoczynającej zgłoszenia... A nawet jeśli tak nie będzie, to będą podejrzenia, że tak właśnie jest*. Jeśli nie chcemy, by Parlament Nordacki był zbyt liczny, wprowadźmy jakieś innego rodzaju ograniczenia: czas posiadania obywatelstwa któregoś z państw nordackich, aktywność w ostatnim kwartale, albo nawet konieczność zdania egzaminu z historii i kultury Nordaty (w niektórzy r-państwach trzeba zdać taki egzamin, by cudzoziemiec otrzymał obywatelstwo).

*Myślę, że pomni doświadczeń z różnych państw i organizacji nordackich, powinniśmy unikać sytuacji w których można kogoś oskarżać o nadużycia. Czasem takie oskarżenia były uzasadnione, a czasem zupełnie od czapy, ale zawsze psuły atmosferę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komisja Założycielska Unii Nordackiej”