[IV SIN] Czy Wspólnota Nordacka ma sens?

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Re: [IV SIN] Czy Wspólnota Nordacka ma sens?

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 02 lis 2021, 12:10Ja będę przekonywał Zgromadzenie Narodowe RB do udziału w Banku Nordackim, pewnie mi się to uda.

Mam nadzieję, że twoje umiejętności perswazyjne nie zawiodą Andrzeju ?

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 02 lis 2021, 12:10Ale moje umiejętności techniczne są - jak wiadomo - ujemne, więc w samej budowie banku nie pomogę.

Spokojnie, informatyka na pewno się znajdzie, czy to za pieniądze realowe, czy wirtualne czy za jakiś stołek... gdzieś tam. Tylko żeby z projektem jakkolwiek wystartować, żeby mieć podstawę do stworzenia takiej platformy musimy sporządzić i podpisać stosowną umowę o utworzeniu Banku Nordackiego, bo bez tego nie ruszymy się z miejsca, tylko poruszamy nogami w piasku i się w nim zakopiemy. Także panowie - zakasujemy rękawy, zapraszamy Pana Wawrzyniaka na konsultacje ekonomiczne i jak najszybciej sporządzamy sensowną umowę o utworzeniu banku i działamy. Wiem, że robienie wszystkiego "na szybko" jest złe, dlatego my nie będziemy tego robili tym sposobem. Jak Andrzej powiedział - potrzeba szybkich, stanowczych i pewnych kroków. Nie udało nam się ich zrobić przez 3 szczyty, niech więc tu nam się coś uda. To mój postulat.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233512
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Użytkownik Usunięty 233512 »

W takim razie proponuję spisać uchwałę i rozpocząć rozmowy z kimś, kto będzie umiał taki bank stworzyć.
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Jestem jak najbardziej za. Jeśli oprzemy to na uchwale Wspólnoty, a nie na umowie międzynarodowej, to zaoszczędzimy sporo czasu, ot choćby na ratyfikowaniu dokumentu. Czy ktokolwiek wnosi sprzeciw? Jeśli nie, to przejdźmy dalej. Kto podejmie się spisania takiej uchwały?
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233512
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Użytkownik Usunięty 233512 »

Poprosiłem prof. Faradobusa i się zgodził.
Awatar użytkownika
Mateusz Żmigrodzki
Apprentice
Apprentice

Post autor: Mateusz Żmigrodzki »

Wybaczcie szanowni za moją nieaktywność. Postaram się tutaj wypowiedzieć w kilku słowach co do poruszonych dotychczas kwestii.

Co do "Banku Nordackiego" to ja osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń. Co prawda Winkulia nie ma jakiejś szczególnie rozwiniętej gospodarki i nie wygląda na to, aby ta się rozwinęła jakoś bardzo w przyszłości. Jednak nie mamy nic przeciwko temu Bankowi i jeśli tylko zaprezentowany zostanie odpowiedni projekt, to z chęcią się nad nim pochylimy i rozważymy jego podpisanie.

W kwestii samej integracji, zjednoczenia, czy też unifikacji Nordaty, stanowisko Winkulii w tej sprawie, które to zostało uformowane po ostanim SINie w Voxie, jest jak najbardziej znane: obecnie Winkulia nie zamierza przystępować do jakichkolwiek inicjatyw zjednoczeniowych. Jednocześnie Winkulia nie sprzeciwia się unifikacji innych państw Kontynentu. Zważywszy jednak na stosunki panujące pomiędzy poszczególnymi partnerami (przykładem tego dobrym była ostatnia "dyskusja" JE Prezydenta Waksmana z JE Marszałkiem Dexem) ewentualna perspektywa zjednoczenia coraz bardziej się odsuwa.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2021, 19:56 przez Mateusz Żmigrodzki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Podzielam zdanie JKW Mateusza. Muratyka również zajmuje takie samo stanowisko - bank jak najbardziej. Jeśli chodzi o dalszą, głębszą integrację, to my na razie się z tym wstrzymamy. Wspólne forum do inicjatyw i dyskusji Wspólnotowych (idea Ronona)? Jak najbardziej. Ten okres pokaże dobrze czy jesteśmy gotowi aby zrobić większy krok ku integrowaniu się.
Awatar użytkownika
Tymoteusz Piechota
Apprentice
Apprentice

Post autor: Tymoteusz Piechota »

Popieram JKM Mateusza. 
Tymoteusz Dostojewski vel Piechota
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Proszę wybaczyć że wtrącam się w środek zdania ale w mojej opini warte było by rozpatrzenie nie tyle co tworzenie jakieść Federacji, Wspólnoty 

Warte natomiast rozpatrzenia jest perspektywa oficialnego zawiązania czegoś na kształt Uni Europejskiej, międzynarodowej organizacji której istnienie pomogło by właśnie w dalszych krokach dotyczących integracji. 

Co nam przyjdzie z banku jeżeli każde z państw będzie mogło na niego wpływać lub wręcz przeciwnie kto będzie odpowiadał za takowy bank, w tym mogła by pomóc właśnie taka międzynarodowa organizacja, nie ingerowała by ona w żadym stopniu w integralnośc państw które chcą do niej należeć a skupiała by się właśnie na tym co do tej pory próbują osiągnać nasze szczyty, Zintegrowaniu Państw Nordaty.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Albert Fryderyk de Espada pisze: 02 lis 2021, 21:32Proszę wybaczyć że wtrącam się w środek zdania ale w mojej opini warte było by rozpatrzenie nie tyle co tworzenie jakieść Federacji, Wspólnoty 

Warte natomiast rozpatrzenia jest perspektywa oficialnego zawiązania czegoś na kształt Uni Europejskiej, międzynarodowej organizacji której istnienie pomogło by właśnie w dalszych krokach dotyczących integracji. 

Co nam przyjdzie z banku jeżeli każde z państw będzie mogło na niego wpływać lub wręcz przeciwnie kto będzie odpowiadał za takowy bank, w tym mogła by pomóc właśnie taka międzynarodowa organizacja, nie ingerowała by ona w żadym stopniu w integralnośc państw które chcą do niej należeć a skupiała by się właśnie na tym co do tej pory próbują osiągnać nasze szczyty, Zintegrowaniu Państw Nordaty.

No to została już taka organizacja powołana, nazywa się "Wspólnota Nordacka", o której właśnie debatujemy. Ogłoszono ją w Międzyzdrojach w trakcie trwania szczytu w Winkulii z tego co pamiętam. O tutaj dokładniej.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Wybornie, ale czy poza pustymi słowami i organizowaniem szczytów Wspólnota Nordaty jak kolwiek ruszyła do przodu, nie mamy żadnych podwalin pod powołanie takiego banku, kto miałby nim kierować, jedno z państw członkowskich, zaraz wyrosły by nowe spory i konflikty, Wspólnota(...) a kto jej właściwie przewodzi, odczuwam wrażenie że stawiamy o jeden krok za daleko kiedy jeszcze nie jesteśmy pewni czy poprzedni jest stabilny i nie utracimy równowagi, padając na ziemię ze spektakularnym uderzeniem.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2021, 22:01 przez Albert Fryderyk de Espada, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

ODPOWIEDZ

Wróć do „IV Szczyt Integracji Nordaty”