[IV SIN] Czy Wspólnota Nordacka ma sens?
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
[IV SIN] Czy Wspólnota Nordacka ma sens?
No, to jedziemy z pierwszą i jedyną dysputą na tym szczycie, bo nie będziemy przecież dyskutować znowu o wspólnym forum czy innych tego typu bzdetach, żeby ponownie dojść do tych samych wniosków, nie? ?
Także tak, głównym pytaniem tego panelu jest - "Czy Wspólnota Nordacka ma sens?". Serdecznie zapraszam do dołożenia swoich trzech groszy wszystkich zainteresowanych ?
Także tak, głównym pytaniem tego panelu jest - "Czy Wspólnota Nordacka ma sens?". Serdecznie zapraszam do dołożenia swoich trzech groszy wszystkich zainteresowanych ?
- Tymoteusz Piechota
- Apprentice
Re: [IV SIN] Czy Wspólnota Nordacka ma sens?
Moim zdaniem Wspólnota Nordacka powinna być rozbudowana na wzór Unii Europejskiej.
Tymoteusz Dostojewski vel Piechota
- Sophie
- Explorer
Moim skromnym zdaniem powinniśmy najpierw pomyśleć o zintegrowaniu państw Nordaty, a dopiero potem budować Wspólnotę Nordacką.
Jednak uważam, że ma ona sens. Każdy kraj nie ma jakiś cudownych wyników aktywnościowych, lecz gdy połączymy siły można je poprawić. Wspólnota Nordacka jest szansą na oddalenie naszych mikropaństw od strefy wymarcia.
Jednak uważam, że ma ona sens. Każdy kraj nie ma jakiś cudownych wyników aktywnościowych, lecz gdy połączymy siły można je poprawić. Wspólnota Nordacka jest szansą na oddalenie naszych mikropaństw od strefy wymarcia.
- AleksanderNovak
- Contributor
Ja się pytam, kiedy w końcu powołamy wspólny bank? @Joahim von Ribertrop@Waksman@Andrzej Płatonowicz Ordyński@Mateusz ŻmigrodzkiRuszcie dupska!
- Experienced
No to rób bank, kto ci broni? Byleby zaraz Waść Dex albo kto inny się nie przyczepił, że za bardzo oczojebne albo niepotrzebne ?
Ostatnio zmieniony 01 lis 2021, 20:27 przez Użytkownik Usunięty 233511, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tymoteusz Piechota
- Apprentice
Moim zdaniem też trzeba powołać wspólny bank.
Tymoteusz Dostojewski vel Piechota
- Experienced
Można by powiedzieć, że w gronie aktywnych obywateli Muratyki przeważa zdanie, że potrzebny jest nam wspólny bank, bo ja w głębi duszy też wyrażam takie zdanie. Jednakże, jak widzimy, przywódcy innych państw nordackich mają temat troszkę w rzyci, więc trzeba ich chyba tycnąć i zachęcić do dysputy (pomijam Brodrię, bo Iwan musi się rozgościć w Pałacu ?). Halo! @Andrzej Płatonowicz Ordyński @Mateusz Żmigrodzki @Ametyst @Joahim von Ribertrop!
- Użytkownik Usunięty 233512
- Enthusiast
Sorki, nie zauważyłem wątku.
Ja też popieram ideę wspólnego banku.
Co do sensu integracji nordackiej - oczywiście ma ona sens. Ale nie jest to proces łatwy. Mamy coraz mniej czasu na robienie czegoś ponad minimum w swoich państwach. Z cierpliwością też jest różnie. Ale jednak integracja Nordaty jest niemal konieczna w epoce kurczenia się demograficznego.
Nie powinniśmy odkładać tego na bardzo odległą przyszłość - z każdym rokiem będzie ciężej z czasem i chęciami. Jeśli nie zintegrujemy Nordaty w jakimś sensownym terminie, to potem nie będzie to już miało większego sensu.
Ja też popieram ideę wspólnego banku.
Co do sensu integracji nordackiej - oczywiście ma ona sens. Ale nie jest to proces łatwy. Mamy coraz mniej czasu na robienie czegoś ponad minimum w swoich państwach. Z cierpliwością też jest różnie. Ale jednak integracja Nordaty jest niemal konieczna w epoce kurczenia się demograficznego.
Nie powinniśmy odkładać tego na bardzo odległą przyszłość - z każdym rokiem będzie ciężej z czasem i chęciami. Jeśli nie zintegrujemy Nordaty w jakimś sensownym terminie, to potem nie będzie to już miało większego sensu.
- Experienced
Dobra, ale tą gadaninę każdy słyszy czwarty raz z rzędu. Ja już nie chcę słuchać, że "sytuacja demograficzna jest zła, a będzie gorsza, więc jak szybko czegoś nie zrobimy to będzie źle" albo "integracja nordacka jest konieczna, ale nie teraz, bo to proces złożony i trudny". Nie wiem, my się boimy zrobić ten najważniejszy krok? Bo to chyba tak wygląda. Każdy chce, ale jak przychodzi co do czego to wszyscy się wycofują, bo albo jeden drugiemu nie ufa, albo coś dla innego jest za bardzo "oczojebne". Takie integrowanie jest, za przeproszeniem, o kant dupy rozbić. Chcemy banku? Bombowo - spisujmy umowę i podpisujmy. Żadnego sprzeciwu raczej nie będzie, bo jak widzę to każdy jest przynajmniej za tym, aby wspólny bank stworzyć. Dla Muratyki tym bardziej jest to kluczowa kwestia, bo my po przenosinach jako tako banku nie posiadamy. Jak nie wszyscy zechcą wspólnej waluty, to zdecydujmy się chociaż na platformę bankową dla różnych nordackich banków tak, aby były np. możliwe przelewy między nimi.
- Użytkownik Usunięty 233512
- Enthusiast
Ja będę przekonywał Zgromadzenie Narodowe RB do udziału w Banku Nordackim, pewnie mi się to uda.
Ale moje umiejętności techniczne są - jak wiadomo - ujemne, więc w samej budowie banku nie pomogę.
Ostatnio ponownie do Bialenii (i Suderlandu) zawitał Jarosław Wawrzyniak, zainteresowany ekonomią. Może on by pomógł?
Ale moje umiejętności techniczne są - jak wiadomo - ujemne, więc w samej budowie banku nie pomogę.
Ostatnio ponownie do Bialenii (i Suderlandu) zawitał Jarosław Wawrzyniak, zainteresowany ekonomią. Może on by pomógł?