I Posiedzenie Komisji

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Re: I Posiedzenie Komisji

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

W moim odczuciu faktycznie takie "kto pierwszy ten lepszy" to nie jest najlepsze rozwiązanie. Faktycznie można zrobić że w Parlamencie lub jak to sobie będę nazywał Kongresie UN może zasiąść każdy chętny ale tych chętnych każde państwo członkowskie już będzie wybierać indywidualnie. 

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233512
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Użytkownik Usunięty 233512 »

Czy to z kolei nie doprowadzi do podziału Parlamentu na reprezentacje narodowe, które będą między sobą toczyły plemienne spory? Przepraszam, że pełnię tu funkcję advocati diaboli. ? Moim zdaniem po prostu wszyscy chętni powinni brać udział, reprezentacja osobowa powinna sprawdzić się lepiej niż reprezentacja państwowa. Osoby mogą mieć różne zdania, państwa mają różnice interesy.

Natomiast jak najbardziej można nadać jakąś rolę Radzie Nordackiej, składającej się z przywódców poszczególnych państw.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Myślę, że "kto pierwszy ten lepszy" to nie jest dobre rozwiązanie, bo może rodzić wcześniej wspomnianie podejrzenia. A podejrzeń trzeba unikać, nawet jeśli są bezzasadne, by uwiarygodnić projekt.

Mianowanie posłów przez władze narodowe to też słaby pomysł, bo takie rozwiązanie bardziej pasuje do organu władzy wykonawczej, a nie ustawodawczej. Poza tym, tacy posłowie reprezentowaliby interesy swoich władz, a nie swoich obywateli.

Wobec tego proponuję ogólnonordackie wybory ? jedno, wspólne głosowanie dla wszystkich państw, w którym obieralibyśmy posłów na Parlament Unii. Może dałoby się skonstruować system wyborczy z wykorzystaniem stempla...
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Cóż, wybory to to, czego chciałem uniknąć w tym projekcie, ale jeśli Komisja zadecyduje inaczej, to ja się dostosuję. System wyborczy zintegrowany ze Stemplem to zaprawdę bardzo dobry pomysł. Tak jak teraz dumam to fajnie by było, jakby cała Unia posiadała stronę główną pokroju takiej Sarmacji... Pomarzyć można jak to mówią ?

No to dobrze, wobec rozbieżności zdań proponuję zrobić szybkie głosowanie. Wysoka Komisjo, wybierzmy więc - wybory czy dobrowolne zgłoszenia?

GŁOSOWANIE #1

Kaspar Waksman-Dëter: wstrzymuję się

Włodzimierz Molotin:

Bolesław domu Kirianóo:

Tadeusz I Wielki:

Kamiljan de Harlin:

@Włodzimierz Molotin @Bolesław Domu Kirianóo @Tadeusz I Wielki @Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Waksman pisze: 30 cze 2022, 23:31GŁOSOWANIE #1

Włodzimierz Molotin:

Bolesław domu Kirianóo: dobrowolne zgłoszenia 

Tadeusz I Wielki:

Kamiljan de Harlin:

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Tadeusz I Wielki
Collaborator
Collaborator

Post autor: Tadeusz I Wielki »

Waksman pisze: 30 cze 2022, 23:31GŁOSOWANIE #1

Włodzimierz Molotin:

Tadeusz I Wielki: dobrowolne zgłoszenia

Kamiljan de Harlin:

I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski

Obrazek

Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

GŁOSOWANIE #1

Włodzimierz Molotin:

Tadeusz I Wielki: dobrowolne zgłoszenia

Kamiljan de Harlin: wybory

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Włodzimierz Molotin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Włodzimierz Molotin »

GŁOSOWANIE #1

Kaspar Waksman-Dëter: wstrzymuję się

Włodzimierz Molotin: wybory

Bolesław domu Kirianóo: dobrowolne zgłoszenia

Tadeusz I Wielki: dobrowolne zgłoszenia

Kamiljan de Harlin: wybory

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Cóż... No to mamy remis. Ja jednak przemyślałem sprawę i chciałbym opowiedzieć się za wyborami. Mogą one zaktywizować nasze społeczeństwo do większej aktywności, a i może zobaczymy jakieś duże kampanie wyborcze? ?

No to dobrze, zdecydowaliśmy, że posłów do Parlamentu Unii będzie wybierało się w drodze wyborów - ale ile powinna trwać jedna kadencja? Co Wysoka Komisja myśli?
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Dla mnie wszystko od 3 miesięcy do 12 miesięcy jest akceptowalne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komisja Założycielska Unii Nordackiej”