[IV SIN] Czy Wspólnota Nordacka ma sens?

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233512
Enthusiast
Enthusiast

Re: [IV SIN] Czy Wspólnota Nordacka ma sens?

Post autor: Użytkownik Usunięty 233512 »

Zapoznałem się wcześniej i w pełni aprobuję jej treść.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Czyli czekamy tylko na zdanie Pana Prezydenta @Joahim von Ribertrop i możemy... Właśnie, tu pytanie - czy jeśli teraz każdy wyrazi aprobatę dla uchwały to od razu przechodzimy do jej podpisania i uroczystego ogłoszenia czy przeprowadzamy jakieś głosowanie? Idąc głosem rozsądku opcja pierwsza wydaje się bardziej logiczna, ale chcę poznać zdanie pozostałych.
Awatar użytkownika
Tymoteusz Piechota
Apprentice
Apprentice

Post autor: Tymoteusz Piechota »

Ja również popieram pozostałych. Co do uchwały to nie mam wątpliwości, popieram całkowicie uchwałę. 
Tymoteusz Dostojewski vel Piechota
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop
Apprentice
Apprentice

Post autor: Joahim von Ribertrop »

"I SOLIDARNEGO POKRYCIA EWENTUALNYCH KOSZTÓW DLA DOBRA WSPÓLNOTY ORAZ POSZCZEGÓLNYCH JEJ CZŁONKÓW" 

Czyli po ludzku co? 

Poza tym fragmentem to jestem za, ale chcę wiedzieć co to kurwa znaczy. 

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Apeluję jednak o zachowanie kultury słowa w trakcie wypowiedzi. To nie jest ZP, Panie Prezydencie ?

A co do wspomnianego fragmentu wydaje mi się, że jako wspólnota jesteśmy gotowi do pokrycia ewentualnych kosztów związanych z wykonaniem całego oprogramowania dla banku. Nie wiem jak według was, ale według mnie ten zapis nie nakłada obowiązku tzw. "wyłożenia kasy" w razie potrzebny przez każdego. Wiadomo, że nie każdy ma, nie każdy też może. Ci co będą mogli się zrzucą, a ci co nie będą mogli, to się nie zrzucą - proste. Pomimo tego i tak każdy będzie traktowany po równo, bez względu na pieniądze.

Aczkolwiek prosiłbym o wyjaśnienie autora projektu uchwały, tj. JE @Ametyst, tak żeby rozwiać wszelakie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233512
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Użytkownik Usunięty 233512 »

Dla mnie sprawa jest jasna - celem jest wspólne utrzymywanie infrastruktury. Powinna to być zasada też w przypadku ewentualnego wspólnego forum i strony - bo przecież nie postawimy ich u Żyda.
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 05 lis 2021, 20:02Dla mnie sprawa jest jasna - celem jest wspólne utrzymywanie infrastruktury. Powinna to być zasada też w przypadku ewentualnego wspólnego forum i strony - bo przecież nie postawimy ich u Żyda.

Oczywiście, że nie postawimy ich "u Żyda". Ja osobiście się dołożę, czy mniej czy więcej, zależy ile będzie potrzeba, no ale też nie uznawajmy tego jako obowiązek. W szczególności wiedząc jaka jest średnia wieku mieszkańców np. Zjednoczonego Państwa...
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop
Apprentice
Apprentice

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Waksman pisze: 05 lis 2021, 18:28Apeluję jednak o zachowanie kultury słowa w trakcie wypowiedzi. To nie jest ZP, Panie Prezydencie 

Utrzymanie czego? 

A tak serio to wtedy byłem nieco wkuty, bo niespodziewanie net wyleciał w powietrze. 

Waksman pisze: 05 lis 2021, 20:46 

Awatar użytkownika
Ametyst
Newbie
Newbie

Post autor: Ametyst »

Zacznijmy od tego, że to co ja zaproponowałem to jest deklaracja, a nie zobowiązująca uchwała czy rezolucja. Krótko mówiąc ma bardziej charakter programowy, a szczegółowa interpretacja będzie kwestią dalszych ustaleń. Mój zamysł był jednak taki, że w momencie kiedy stworzenie wspólnego banku wygeneruje jakieś koszty realne - ot chociażby opłata za serwer i domenę albo za skorzystanie z usług programisty - wszystkie państwa zainteresowane będą w tych kosztach partycypować. Trudno natomiast w tym momencie mówić o konkretnych kwotach - wiadomo, że ktoś będzie mógł włożyć więcej, a ktoś inny mniej.
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Tzn. tak, jeśli chodzi o domenę czy serwer to tym się martwić nie musimy na razie, bo to posiadamy (nordata.pl). Tu bardziej chodzi o koszty związane z programistą, jak już.

No dobrze, powiedzmy, że to mamy już jakoś wyjaśnione - podpisujemy czy głosujemy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „IV Szczyt Integracji Nordaty”