Piotr Romanow pisze: 12 sty 2022, 19:27Przede wszystkim nie ma prawa zabraniającego mi pełnienia funkcji posła, dlatego nie śpieszyłbym się z jakimkolwiek moim wyjściem z Sejmu. Jeżeli nic się nie zmieni to będę zmuszony rozwiązać całkowicie sejm i zrobić porządek zaczynając od konstytucji, kończąc na całej reszcie kraju.
Proszę wybaczyć że jeszcze raz zacytuję poprzednią wypowiedź ale po przeczytaniu frazy "będę zmuszony rozwiązać całkowicie sejm" pilnie począłem szukać zapisu w naszym prawie upoważniającym na to i za wszelkie skarby nie mogę się go doszukać.
Pragnę jeszcze rozwinąć swoją wypowiedź co do przekazania fotelu Marszałka Wielkiego panu @Heinrich von Wattzau, i o tyle co faktycznie widzę go na tym stanowisku to decyzja odnośnie tego została podjęta przez grono zaledwie 2 osób, prezydenta+marszałka oraz prezydenta seniora, bez jakichkolwiek konsultacji z resztą @Poseł na Sejm, co w mojej opinie jest wobec pana @Mateusz Żmigrodzki czy też @Maximilian von Stirlitz nie fair, gdyż nie dano im nawet możliwości wypowiedzenia się w tej kwestii a mają oni takie samo prawo do ubiegania się o fotel Marszałka Wielkiego jak każdy inny poseł.
Tu właśnie rozchodziło mi się o te ewentualne kontrowersje, dlaczego nie dano im szansy, a dlaczego od razu wybrano nowego marszałka, bez konsultacji z sejmem. To jedynie przykłady komentarzy jakie mogły by się pojawić. Leży mi na sercu dobro naszego wizerunku a w takich momentach zaczynamy przypominać bardziej ZKRM a nie IV Republikę.