II Posiedzenie ustawodawcze Sejmu II Kadencji

Zablokowany
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

II Posiedzenie ustawodawcze Sejmu II Kadencji

Post autor: Peetri Romanaav »

Panie Prezydencie,

Drodzy koledzy posłowie,

Zgodnie z zapowiedziami tak jak mówiłem, od razu po odbyciu się II posiedzenia organizacyjnego przechodzimy do II posiedzenia ustawodawczego, naszego Sejmu II kadencji. Celami na to posiedzenie jest zajęcie się następującymi ustawami, które zostały złożone na ręce Marszałka Wielkiego jeszcze za czasów poprzedniego Sejmu;

• Ustawa o kryteriach uznawania innych mikronacji

• Zmiana zapisu konstytucyjnego ZZK 1/2021

• Ustawa zmieniająca zapisy Ustawy Sejmu Muratyckiego o symbolach narodowych

Oczywiście projektem Jego Ekscelencji Heinricha von Wattzaua zajmiemy się od razu po zakończeniu pracy nad tymi powyższymi projektami. Jednak naszym celem na to posiedzenie jest dokończenie tego czego nie zdążono zakończyć na czas. 

Czy ktoś z kolegów posłów chciałby zabrać głos, czy możemy przejść do I-wszej ustawy? 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Heinrich von Wattzau
Contributor
Contributor

Re: II Posiedzenie ustawodawcze Sejmu II Kadencji

Post autor: Heinrich von Wattzau »

Możemy przejść do ustawy, nie mam pytań ani nie chcę zabierać głosu.

(-) Heinrich von Wattzau,

prezes Organizacji Food-Net,

burmistrz miasta Bazylice,

poseł na Sejm II kadencji

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Również i ja nie widzę sensu zabierania głosu i jak mój przedmówca popieram przejście do rozpatrzenia pierwszej ustawy.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Mateusz Żmigrodzki
Apprentice
Apprentice

Post autor: Mateusz Żmigrodzki »

Idziemy dalej.
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Z tego co widzę, to poza posłem @Maximilian von Stirlitz wszyscy dali znać, że możemy iść dalej. Ostrzeżenie dla Pana Stirlitza, następnym razem pomyślimy nad wykluczeniem z obrad Sejmu.

Na wstępie mamy Ustawę o kryteriach uznania mikronacji zawartą poniżej. Rozpoczynamy jej pierwsze czytanie oraz oczekuje pierwszych poprawek.

projekt Ustawa o kryteriach uznawania innych mikronacji

z dnia xx xx 2021

Rozdział I

[Informacje ogólne]

Art. 1. Niniejsza ustawa określa tryb oraz kryteria jakie musi spełnić mikronacja, aby została uznana przez IV Republikę Muratyki za pełnoprawny podmiot na arenie międzynarodowej.

Art. 2. Mikronację uznaje się poprzez stosowny Ukaz Prezydenta IV Republiki Muratyki. W przypadku uznania mikronacji niespełniającej zapisy niniejszej ustawy Ukaz uznaje się za nieważny.

Art. 3. Prezydent nie może wycofać (unieważnić Ukazu o uznaniu) uznania danej mikronacji. Może to zrobić Sejm w drodze stosownej uchwały.

Art. 3a. Wyjątkiem do art. 3 jest sytuacja w której dana mikronacja przestała być aktywna.

Rozdział II

[Kryteria uznania mikronacji]

Art. 4. Aby można było uznać mikronację musi ona:

1. Posiadać własne forum dyskusyjne (bądź dział na forum w przypadku państw stowarzyszonych),

2. Posiadać minimalną ilość 3 obywateli,

3. Istnieć od minimum 1 miesiąca i wykazać się aktywnością przekraczającą 50 postów w ciągu 1 miesiąca,

4. Posiadać określone terytorium,

5. Posiadać suwerenną władzę,

6. Nie wyrażać wrogości wobec IV Republiki Muratyki, nie zagrażać jej bytowi oraz interesom,

7. Nie budzić wątpliwości co do posiadania kilku tożsamości przez jednego jej mieszkańca bądź obywatela.

Rozdział III

[Prowadzenie listy państw uznawanych]

Art. 5. Wszystkie państwa uznane przez IV Republikę Muratyki winne być spisane i opublikowane na forum IV Republiki Muratyki przez Prezydenta. Prezydent może wyznaczyć daną osobę do prowadzenia takowej listy stosownym Ukazem.

Art. 6. Ilekroć zajdzie zmiana w uznaniu danej mikronacji Prezydent lub osoba upoważniona winien/winna wyedytować listę.

Rozdział IV

[Przepisy końcowe]

Art. 7. Ustawa wchodzi w życie w dzień ogłoszenia

Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Heinrich von Wattzau
Contributor
Contributor

Mam kilka uwag, co do jednej rzeczy.

Piotr Pawłow pisze: 06 sty 2022, 20:26Art. 4, ust. 7. Nie budzić wątpliwości co do posiadania kilku tożsamości przez jednego jej mieszkańca bądź obywatela.

Po pierwsze. Na jakiej zasadzie będzie to sprawdzane?

Po drugie. Czy jeżeli będzie chociaż jedna osoba mająca podwójną tożsamość, to nie uznajemy automatycznie takiej mikronacji?

Po trzecie. To w sumie nie jest wina mikronacji samej w sobie, że ma w systemie dwa konta jednej osoby. Tutaj według mnie powinno się sprawdzać, organy przeznaczone do ścigania klonerów. Może zmienić brzmienie tego artykułu na takie: "Nie budzić wątpliwości, co do działania organów ścigania/organów państwowych, w kwestii wyłapywania i likwidacji kont klonów". No chyba, że dane państwo ma to gdzieś, to wtedy inna kwestia.

Na razie to tyle z uwag.

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Wysoki Sejmie,

Szanowny Panie Pośle,

Heinrich von Wattzau pisze: 06 sty 2022, 21:00Po pierwsze. Na jakiej zasadzie będzie to sprawdzane?

Cóż, klona można rozpoznać na kilka różnych sposobów, tak samo jak państwo typu bartyjskiego tzn. takie, które składa się tylko i wyłącznie z kilku tożsamości jednej i tej samej osoby. Stwierdzenie tego stanu rzeczy będzie leżało tak naprawdę w gestii Wysokiego Sejmu, bo zgodnie z zapisem artykułu 3 projektu ustawy wycofać uznanie danej mikronacji może tylko i wyłącznie Sejm Muratycki. Także wszystko jest zależne od tego jaką taktykę wobec tej sprawy obiorą posłowie, jak i sam Sejm.

Heinrich von Wattzau pisze: 06 sty 2022, 21:00Po drugie. Czy jeżeli będzie chociaż jedna osoba mająca podwójną tożsamość, to nie uznajemy automatycznie takiej mikronacji?

Oczywiście, że nie. Takie postępowanie wg. mnie byłoby absurdalnie głupie. Jeśli jednak służby porządkowe i władze danego kraju na to przyzwalają to ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem uznawania takiego kraju. Bo co to za zabawa jak jedna osoba może mieć nieskończenie wiele postaci? I ta odpowiedź jest też chyba odpowiedzią na trzecią uwagę Pana Posła von Wattzau...
Awatar użytkownika
Heinrich von Wattzau
Contributor
Contributor

Waksman pisze: 06 sty 2022, 21:18Jeśli jednak służby porządkowe i władze danego kraju na to przyzwalają to ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem uznawania takiego kraju.

No i właśnie dlatego zaproponowałem zmianę brzmienia ust. 7 w art. 4.

Awatar użytkownika
Heinrich von Wattzau
Contributor
Contributor

@Poseł na SejmCzy ktoś zamierza się wypowiedzieć?
Ostatnio zmieniony 08 sty 2022, 12:32 przez Heinrich von Wattzau, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Heinrich von Wattzau pisze: 08 sty 2022, 12:31@Poseł na SejmCzy ktoś zamierza się wypowiedzieć?

Dziękuję kol von Wattzau, za oznaczenie posłów, aby Ci się wypowiedzieli. 
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
Zablokowany

Wróć do „II kadencja (15.12.21 - 15.02.22)”