Fascynującym wydał mi się fakt iż korona Bornfostu leży tak daleko od macierzy Kiriani i ubolewam że nie byłem w stanie wynaleźć o tym miejscu wielu informacji a jedyne z czego mogłem wykorzystać to stare forum oraz niezbyt obszerna strona w Mikropedii.
Już kiedyś rozmawialiśmy z JIM @Bolesław Kirianóo von Hohenburg o kwestiach jakiegoś zawężenia współpracy Kiriani z Muratyką, rozważałem też zaangażowanie się w to trochę bardziej osobiście i prywatnie.
Nie ma się co oszukiwać że czy to w Kiriani czy Muratyce ostatnio jakiegoś tłoku nie ma i chciałem przynajmniej spróbować zadziałać na korzyść Kiriani podobnie jak kiedyś JIM zgłosił się by zająć się Adlernburgiem i okolicami w ramach Espada Cëtie System tak i ja chciałbym przynajmniej spróbować się przydać. Zadbałem aby siły zbrojne Kirani miały (jak liczę) ładne mundurki więc to już chyba dobry początek.
Ale przechodząc do meritum, Bornfost wydał mi się bardzo ciekawym i nawet egzotycznym jak na nasze standardy miejscem i czaiłbym go lepiej poznać. Zacząłem od przyglądnięcia się mapom i napotkałem tam małą zagwozdkę.
Na nowych/obecnych mapach Bornfost które tworzyli sami mieszkańcy królestwa cały kraj wydaje się być jednolitą masą lądu ale na innych mapach w szczególności mapach VIK tworzonych przez Joahima von Ribentropa, Bornfost posiada w tej południwo-zachodniej zatoce wyspę.
[attachment=1]100071186876073240.png[/attachment]/monthly_2023_04/100071186876073240.png.cd6c5feadb3e47d5ae6f6f4b33887444.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Dlatego wolałem zapytać u źródła jak to finalnie wygląda gdyż brakuje mi jakiejś oficjalnej mapy z podziałem administracyjnym i większymi miastami bo na jedynej jaka znalazłem nic nie jest podpisane i człowiek zwyczajnie się w tym gubi nie wiedząc co i jak.
Tak samo chciałbym lepiej poznać historię Bornfostu, jego sytuację polityczną (bo poza faktem tego że @Bolesław Kirianóo von Hohenburg został wybrany królem i zjednoczył państwa w jeden twór to nie wiem praktycznie niczego) ale tak jak wspomniałem zbiory starego forum do jakich się dokopałem i mikropedii nie należą do najobszerniejszych. Jedyną osobą która może chyba mieć taką wiedzę jest @Piotr Jankowski.