Globus Pollinu

Miejsce rozmów obywateli Imperium
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Globus Pollinu

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Cześć.

Podjęliśmy się stworzenia kolejnego wydania globusu Pollinu. Ideą projektu jest jak najwierniejsze zachowanie kształtów państw po projekcji dwuwymiarowej mapy na trójwymiarową kulę, kosztem jak najmniejszego zniekształcenia odległości między lądami i wielkości tych lądów.

Globus przygotowaliśmy w programie Google Earth Pro na podstawie map Mistrza Ronona Dexa, które zaktualizowaliśmy o ostatnie zmiany w mikroświecie i zmodyfikowaliśmy, by lepiej prezentowały się po przeniesieniu na kulę.

Widok na Nordatę poniżej:

[attachment=0]nordata.jpg[/attachment]/monthly_2024_01/nordata.jpg.e3698ef1ba1219c4a1771f06aff3084c.jpg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">

*OBPP-PFN - Obszar Bez Przynależności Państwowej pod Protekcją Nordacką. Mogą na nim powstawać nowe państwa i lokować się państwa, które jeszcze nie mają żadnych ziem na Pollinie. Inne kraje nie mogą prowadzić ekspansji na te ziemie. Jest to obszar przeznaczony stricte dla rozwoju nowych tworów.

Pod Opieką Paktu Bundżarskiego do roku 2028 znajduje się terytorium dawnej Republiki Bialeńskiej oznaczone kolorem biało-żółtym

INSTRUKCJA

Interaktywny globus można obejrzeć samemu, postępując według instrukcji:

• Pobierz plik .kmz - [attachment=1]Pollin.kmz[/attachment]

• Wejdź na stronę https://earth.google.com/web/

• Wgraj plik wciskając Ctrl+I i wybierając go z komputera.

• Kliknij na przycisk "Layers/Warstwy" w lewym dolnym rogu i zaznacz opcję "Clean". Wyłącz wszystkie dodatkowe warstwy. Jeśli tego nie zrobisz, to globus będzie zasłonięty warstwami realowego globusa i nieczytelny.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Re: Globus Pollinu

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Piękne cudo. Cieszę się, że w końcu Pollin ma swój globus. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Benjamin Robingren
Explorer
Explorer

Post autor: Benjamin Robingren »

Yooo, ale super! Świetna robota! O wiele lepiej odwzorowane niż na innych wersjach.
Benjamin
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Fajnie by było w przyszłości na taki globus nanieść miejscowości, a mapę typu "kolorowanka" zamienić na jakąś imitację zdjęć satelitarnych ?

Świetna robota!
Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Post autor: Damiano Robingren »

Waksman pisze: 19 sty 2024, 19:04Fajnie by było w przyszłości na taki globus nanieść miejscowości, a mapę typu "kolorowanka" zamienić na jakąś imitację zdjęć satelitarnych ?

Akurat w tym mógłbym pomóc ?
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Damiano á-la-Triste pisze: 19 sty 2024, 21:03Akurat w tym mógłbym pomóc ?

Jakby mikronacyjne Google Earth to jest coś, na co czekam z upragnieniem. Jeszcze jakby dało radę zrobić tak jak w oryginale, że im bliżej się przybliża tym więcej szczegółów to już w ogóle ?
Awatar użytkownika
Kajetan Sikorski
Newbie
Newbie

Post autor: Kajetan Sikorski »

Dopiero patrząc na ten globus, zdałem sobie sprawę z tego, że pollińskie bieguny są takie niezagospodarowane. A szkoda, bo potencjał, jaki wiąże się z ,,byciem na biegunie", mógłby być spory. 
Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Post autor: Damiano Robingren »

Kajetan Sikorski pisze: 20 sty 2024, 0:25Dopiero patrząc na ten globus, zdałem sobie sprawę z tego, że pollińskie bieguny są takie niezagospodarowane. A szkoda, bo potencjał, jaki wiąże się z ,,byciem na biegunie", mógłby być spory. 

Moim skromnym zdaniem należy je wygenerować ale mamy pewny problem bo nie znamy wysokości wody ani do końca klimatu, nie mówiąc już o temperaturach wobec czego ciężko to ogarnąć...
Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Może stwórzmy taką wersję Google Earth, ale z państwami wirtualnymi. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Benjamin Robingren
Explorer
Explorer

Post autor: Benjamin Robingren »

Henryk Ziemiański pisze: 22 sty 2024, 19:21Może stwórzmy taką wersję Google Earth, ale z państwami wirtualnymi. 

Niech Pan przeczyta wcześniejsze wiadomości...
Benjamin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bar pod Wołem”