Religia państwowa tudzież dominująca

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Religia państwowa tudzież dominująca

Post autor: Leonid Repulijski »

Niedawno JE @Piotr Jankowski pytał się na Discordzie, jaka jest u nas religia dominująca. Jako organizator Spisu Powszechnego, odpowiedziałem, że brakuje nam danych, aby stwierdzić, jaka grupa wyznaniowa jest najliczniejsza, ale prawdopodobnie będą to wyznawcy kiryzmu.

To pytanie jednak uruchomiło u mnie pewien proces myślowy... Co jeśli w przyszłości ktoś będzie chciał ustanowić w II Federacji Nordackiej religię państwową? Czy to nie byłoby naruszeniem wolności obywatelskich, a nawet praw człowieka? Dlaczego nasza Konstytucja przed tym nie zabezpiecza?

Dlatego uznałem, że warto tę kwestię zapisać w Konstytucji, aby nikomu do głowy nie przyszło, by stworzyć z Nordaty kraj fundamentalistów religijnych.

A może reszta Obywateli ma jakieś argumenty za ustanowieniem relgii państwowej? Wzbogaci to jakoś naszą narrację i będzie stanowić dodatek do decorum?

Tak czy inaczej, rzucam taką luźną propozycją poprawki do Konstytucji:

Art. X.

II Federacja Nordacka jest państwem świeckim, gwarantującym mieszkańcom swobodę wyznania i uznającym wszystkie związki wyznaniowe za równe wobec prawa.

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233517
Explorer
Explorer

Re: Religia państwowa tudzież dominująca

Post autor: Użytkownik Usunięty 233517 »

Wierzę W NKI.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Oliwier Dymarski pisze: 17 maja 2024, 18:01Wierzę W NKI.

Wierzę w Jednego Admina, Waksmana wszechmogącego...
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Explorer
Explorer

Kamiljan de Harlin pisze: 17 maja 2024, 18:18Wierzę w Jednego Admina, Waksmana wszechmogącego...

xD??
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Moja opinia w tej kwestii jest łudząco podobna jak w kwestii ostatnio poruszanej ogólnej równości i praw odnośnie orientacji.

Niczego nie zabraniamy do puki nie narusza to wolności lub jest wbrew naszemu prawu. Gwarantujemy wolności w kwestii czy to wyznawania religii czy też własnej orientacji ale niczego nie narzucamy i państwo powinno być w tych kwestiach możliwe jak najbardziej zdystansowane. 

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Leonid Repulijski pisze: 17 maja 2024, 17:45Jako organizator Spisu Powszechnego, odpowiedziałem, że brakuje nam danych, aby stwierdzić, jaka grupa wyznaniowa jest najliczniejsza [...]

Będzie, będzie...

Leonid Repulijski pisze: 17 maja 2024, 17:45Co jeśli w przyszłości ktoś będzie chciał ustanowić w II Federacji Nordackiej religię państwową? Czy to nie byłoby naruszeniem wolności obywatelskich, a nawet praw człowieka?

???

Trochę nie rozumiem, jak ustanowienie przez kogoś w przyszłości religii, która akurat jest najpopularniejsza państwową gwałci prawa człowieka, ale można to w sumie uregulować. Jak najbardziej, jeszcze jak.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Explorer
Explorer

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 17 maja 2024, 19:54Będzie, będzie...

???

Trochę nie rozumiem, jak ustanowienie przez kogoś w przyszłości religii, która akurat jest najpopularniejsza państwową gwałci prawa człowieka, ale można to w sumie uregulować. Jak najbardziej, jeszcze jak.

Gwałci prawa mniejszości. 
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Oliwier Dymarski pisze: 17 maja 2024, 19:56Gwałci prawa mniejszości. 

Ustanowienie języka nordackiego językiem państwowym też gwałci prawa mniejszości. Dosłownie każde dopasowanie się do większości (od tego jest demokracja) gwałci prawa mniejszości, jeśli tak to będziemy definiować.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 17 maja 2024, 19:54Trochę nie rozumiem, jak ustanowienie przez kogoś w przyszłości religii, która akurat jest najpopularniejsza państwową gwałci prawa człowieka, ale można to w sumie uregulować. Jak najbardziej, jeszcze jak.

To już może zależeć od samej religii, może nie musi co nie zmienia faktu że religię od państwa i władzy lepiej byłoby trzymać daleko od siebie. Można powiedzieć tak na wszelki wypadek. 

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leonid Repulijski »

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 17 maja 2024, 19:58Ustanowienie języka nordackiego językiem państwowym też gwałci prawa mniejszości. Dosłownie każde dopasowanie się do większości (od tego jest demokracja) gwałci prawa mniejszości, jeśli tak to będziemy definiować.

Wybór na język urzędowy języka najczęściej używanego, to nie jest żadne naruszanie praw mniejszości, tylko ułatwianie sobie życia. Natomiast religia to nie jest język. Religia to sprawa światopoglądowa, duchowa, kwestia wyznawanych poglądów filozoficznych i wywodzące się z niego ideologie. Niebezpieczne jest ustanawianie religii państwowej, bo zmusza to wszystkie osoby, nawet niewyznające danej wiary, aby kierowali się jej zasadami.

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”