System senacki

Dział Klindii - dystryktu podległego władzom centralnym
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

System senacki

Post autor: Piotr Jankowski »

Tak więc mam pomysł na system polityczny, który można by w przyszłości wprowadzić na poziomie federalnym, również w połączeniu z innymi systemami. Założenie jest dość proste:

• tworzymy kilka okręgów wyborczych

• z każdego okręgu może zostać wybranych kilku (ew. jeden) senatorów

• każdy region ma swoje narracyjne "preferencje światopoglądowe" uwzględniające kilka czynników

• każdy obywatel może stworzyć partię która w swoim programie odniesie się do  "preferencji światopoglądowych"

• każda partia wystawia 2 narracyjnych kandydatów we wszystkich lub wybranych obwodach

• każdy kandydat otrzymuje punkty na podstawie programu partii, aktywności w okręgu, oraz "profilu kandydata"

• głosy narracyjnych wyborców dzielone są proporcjonalnie do ilości punktów zdobytych przez kandydatów, a mandaty rozdzielane są zgodnie z ilością narracyjnych głosów

• "profil kandydata" to jego nastawienie do "preferencji światopoglądowych", modyfikowane przez udział w głosowaniach

• tak wybrany senat może (poza zwykłymi przepisami) zmiany w kwestiach "preferencji światopoglądowych" wpływając na poparcie partii i senatorów

Do tego można dodawać kolejne mechaniki jak Gerrymandering, przenoszenie kandydatów, wybory prezydenckie w tym systemie itp. itd.

Zapraszam do zadawania pytań i przedstawiania swoich propozycji, a niedługo wystartujemy z systemem w ramach testów tutaj w Dystrykcie Wojskowym Klindii.
piotr@mail.vox

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Re: System senacki

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

No dobrze tylko jakie będzie praktyczne zastosowanie tego systemu w obliczu ustroju jaki obecnie (i przyszłe) panuje.

Nie wspominając już o tym że do praktycznego wdrożenia nawet takiego rozwiązania potrzeba ludzi których niestety pod dostatkiem nie posiadamy.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

To czego oczywiście potrzeba do wprowadzenia tego systemu na poziomie federalnym to zmiana ustroju. Ta propozycja ma być po prostu alternatywną do Muratyckiej opcją grywalizacji polityki. Jeśli chodzi o ludzi to rzeczywiście pewnie byłoby fajnie, gdyby brały w nim udział co najmniej 4 osoby, ale w zasadzie wystarczy dwóch chętnych.
piotr@mail.vox

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Piotr Jankowski pisze: 11 wrz 2024, 11:49każdy kandydat otrzymuje punkty na podstawie programu partii, aktywności w okręgu, oraz "profilu kandydata"

Czy można to bardziej rozwinąć? Punkty będą decydować o podziale mandatów, tak? Powinniśmy więc dokładnie ustalić, za co są przyznawane. Będa jakieś przeliczniki ilość postów -> punkty albo ilość znaków -> punkty? Będzie jakiś udział AI w przydziale punktów? Czy człowiek stojący za administracją systemu będzie zmuszony do niebrania udziału w wyborach?
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

Gdyby ktoś się chciał tym zająć, to zapraszam 😉

piotr@mail.vox

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dystrykt Wojskowy Klindii”