Jak dołączyć do Krucjaty?

Siły Zbrojne Kirymu, utworzone z uczestników Krucjaty Brodryjskiej.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Jak dołączyć do Krucjaty?

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Szia! Niech będzie pochwalony Jahwe.

Jako wierny Kirymczyk często zadaje sobie to pytanie - kiedy w końcu upragniona kirymska krucjata na R*trię? Ziemia święta musi zostać ochronina przed heretykami i złowieszczymi innowiercami.

Znamy hierarchię Łupieżczej Armii Kirymu. Ale jak do niej się zapisać? Młody człowiek jestem, w pełni sił fizycznych, mogę wesprzeć naszą walkę o Królestwo Boże na ziemi!
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Re: Jak dołączyć do Krucjaty?

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Kamiljan de Harlin pisze: 22 paź 2024, 21:57Szia! Niech będzie pochwalony Jahwe.

Zawsze i wszędzie!

Kamiljan de Harlin pisze: 22 paź 2024, 21:57Jako wierny Kirymczyk często zadaje sobie to pytanie - kiedy w końcu upragniona kirymska krucjata na R*trię? Ziemia święta musi zostać ochronina przed heretykami i złowieszczymi innowiercami.

Rotria? Ah, tak, Rotria, oczywiście. Przecież planujemy krucjatę na Rotrię... skreśla plany krucjaty na novakowską Kugarię-niewypał oraz koncepcję utworzenia kirystycznej frakcji w Pustkowiach Winków

Kamiljan de Harlin pisze: 22 paź 2024, 21:57Znamy hierarchię Łupieżczej Armii Kirymu. Ale jak do niej się zapisać? Młody człowiek jestem, w pełni sił fizycznych, mogę wesprzeć naszą walkę o Królestwo Boże na ziemi!

Oryginalne oddziały Łupieżczej Armii zostały utworzone z kiriańskich, amatorskich i marsylijskich ochotników, którzy brali udział w Rewolucji Bożonarodzeniowej w Eesti w 2022, oni też stanowią trzon sił zbrojnych. Jednakże zgodnie z prastarymi zwyczajami Kiriów aby nowy rycerz dołączył do Łupieżczej Armii i Wiecznej Krucjaty, musi stanąć w jakimkolwiek miejscu publicznym kościelnego Kirymu i złożyć Wyznanie Wiary wraz z dodatkową formułą na końcu. Przeklejam Wyznanie wraz z formułą rycerską prosto z archiwalnego forum Insulii. Nawet znicza zapaliłem.

Wjarë w Jahwe Csakóo, Teremntő Mkrśwtóo z wszaké człëk'szwiesz, Łhóokcódjułó Ég z Žemja ółb djułó. Wjarë w csakóo, dübróo Jahwe Szent Kścióołło Kirym kóovet jo zi tródcjy, jo zi wóla Jahwe, nó döm Märcypja wjibrane jäakó Śwtóo Stólica, wjarë w nighczłëk Ptrhjaha nód nighczłëk człëki, śwtło nód nóć, élet w nóddübróo śwtóo pó niélet. Stnöwyłł, zdobytu miästói z kräji w miano Jahwe jäakó hűség atarnós w Grabna Swäga Kirymë.

Co tłumaczy się jako: Wierzę w Jahwe Jedynego, Twórcę Mikroświata i wszystkich ludzi, władcę Nieba i Ziemi. Wierzę w jedyny, dobry, Boży, Święty Kościół Kirymu powstały tak z tradcji, jak woli Boskiej, na którego siedzibę wybrana została Marsylia jako Stolica Świata, wierzę w mądrość Patriarchy ponad mądrością ludzką, światło nad mrokiem, życie w chwale wiecznej nad śmiercią. Ślubuję zdobywać miasta i państwa w imię Boże w Łupieżczej Armii Kirymu.

Jeśli ślubujący posiada obywatelstwo jednego z krajów kiryjskich (FN, Hawiland, Eesti) złożenie przysięgi jest traktowane jako wejście w struktury ŁAKu ze względu na braterskie zaufanie wobec mieszkańców tych krajów.

Kiedy Krucjata? Kto wie... Na tę chwilę funkcja Rycerza-Jenerała wciąż nie została obsadzona ze względu na brak odpowiednich kandydatów (Dariusz Tromp po aferze z murem stracił zaufanie w oczach Patriarchy). Być może gdyby, już jako członek Łupieżczej Armii, poprosić o audiencję u Borysa I, mógłby rozważyć powierzenie tego stanowiska reprezentantowi "świeżej krwi". Znane są Kirymowi zasługi rodu de la Sparasan...
Ostatnio zmieniony 11 mar 2025, 21:28 przez Bolesław Kirianóo von Hohenburg, łącznie zmieniany 1 raz.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Femme Mystere
Contributor
Contributor

Re: Jak dołączyć do Krucjaty?

Post autor: Femme Mystere »

Wow, ambitne plany z tą Rotrią. Ale pochwalam! Choć należę do innego v-kościoła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Łupieżcza Armia Kirymu”