Jak opisałbyś Nordatę?

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Lovelace
Explorer
Explorer

Jak opisałbyś Nordatę?

Post autor: Sheldon Anszlus Lovelace »

Był kiedyś pomysł na forum Palatynatu Leocji, żeby sporządzić, krótki opis każdej mikronacji.

Pomysł sugerował, żeby opis zawierał maksymalnie 500 znaków oraz najlepiej, żeby opisywał daną mikronację ogólnie, czyli czym się wzoruje oraz w jakim jest klimacie. Osobiście uważam, że byłby to świetny opis, dla potencjalnych nowych osób, które chciałyby zaznajomić się z czym dana mikronacja się je. 

Takowe opisy, chciałbym, aby znalazły się w stemplowym spisie Krajów Mikroświata

Przykładowy opis mógłby być w tym stylu, aby nie zawierać zbędnych informacji.

Sarmacja jest jedną z najstarszych polskich mikronacji, która wzoruje się na tradycjach Rzeczpospolitej szlacheckiej. Jej obywatele zajmują się głównie tworzeniem i rozwijaniem systemu prawa oraz polityki. Ustrój przypomina republikę parlamentarną, a życie polityczne koncentruje się wokół aktywności legislacyjnej i sądownictwa. Klimat kulturowy nawiązuje do szlacheckiej wolności, a styl życia obywateli charakteryzuje zamiłowanie do honoru i historycznego dziedzictwa.

Wiem, że najważniejsze ogólne opisy zrobiło Radio Mikronacje w materiale na YouTube, jednak czy to nie sami obywatele wiedzą najlepiej jak opisać swój kraj?

Zachęcam, każdego aby zaproponował własny opis kraju, a wspólnie wybierzemy najlepiej pasujący.

Aby nie powielać wątków zachęcam również kraje współistniejące w ramach federacji.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Re: Jak opisałbyś Nordatę?

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ehmmm ehmmm...

Syf, kiła i mogiła. Smród, bród, ubóstwo. Sodomia i gomoria, klęska obyczaju.

Coś pominąłem?

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

A "dramat, tragedia, strata czasu"?

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Femme Mystere
Contributor
Contributor

Post autor: Femme Mystere »

Ja proponuję: Kraj, który niebawem rozkwitnie, gdy tylko trafi w ręce Frau Augentrost z partii Radykalne Centrum.
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Nordata to jeden kraj? Polemizowałbym.

NordNET:

Discord:

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Monarchia Kiryjska to współcześnie wspólnota autonomiczna w ramach II Federacji Nordackiej. Założona pierwotnie w styczniu 2021 roku jako niepodległe Zjednoczone Państwo Voxlandu i Westlandu. Po secesji Voxlandu zdefiniowała swoją tożsamość na nowo jako unia narodów kiryjskich, połączonych wspólną wiarą (kirymem), kulturą i tradycją.

Ustrój polityczny opiera się na dominującej roli dziedzicznego Imperatora. Kraj utrzymany jest w klimacie realowej kultury słowiańskiej. Obywatele rozwijają swoje małe ojczyzny w ramach Monarchii, ale działają razem w ramach centralnej wspólnoty kiriów.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

II Federacja Nordacka to republika federalna jednocząca pod sztandarem demokracji, poszanowania praw człowieka i wolności gospodarczej narody Kontynentu Północnego. Swoim mieszkańcom oferuje bogate i dynamiczne życie polityczne. Klimatem narracyjnym nawiązuje do zimnowojennego USA i w mniejszym stopniu Unii Europejskiej. Ustrój polityczny zbliżony jest do polskiego z dominującą rolą parlamentu. Federacja składa się z autonomicznych prowincji i wspólnot, którym oferuje szeroką autonomię. Otwarta jest ona na przyjmowanie nowych krajów pod swoją opiekę.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Lovelace
Explorer
Explorer

Post autor: Sheldon Anszlus Lovelace »

Kamiljan de Harlin pisze: 31 paź 2024, 14:04Monarchia Kiryjska to współcześnie wspólnota autonomiczna w ramach II Federacji Nordackiej. Założona pierwotnie w styczniu 2021 roku jako niepodległe Zjednoczone Państwo Voxlandu i Westlandu. Po secesji Voxlandu zdefiniowała swoją tożsamość na nowo jako unia narodów kiryjskich, połączonych wspólną wiarą (kirymem), kulturą i tradycją.

Ustrój polityczny opiera się na dominującej roli dziedzicznego Imperatora. Kraj utrzymany jest w klimacie realowej kultury słowiańskiej. Obywatele rozwijają swoje małe ojczyzny w ramach Monarchii, ale działają razem w ramach centralnej wspólnoty kiriów.

Ustawiam jako opis, proponuję zgłosić stolice do Mapy Stolic

Kamiljan de Harlin pisze: 31 paź 2024, 14:16II Federacja Nordacka to republika federalna jednocząca pod sztandarem demokracji, poszanowania praw człowieka i wolności gospodarczej narody Kontynentu Północnego. Swoim mieszkańcom oferuje bogate i dynamiczne życie polityczne. Klimatem narracyjnym nawiązuje do zimnowojennego USA i w mniejszym stopniu Unii Europejskiej. Ustrój polityczny zbliżony jest do polskiego z dominującą rolą parlamentu. Federacja składa się z autonomicznych prowincji i wspólnot, którym oferuje szeroką autonomię. Otwarta jest ona na przyjmowanie nowych krajów pod swoją opiekę.

Ustawiam, jak coś się zmieni to dajcie znać :d
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

August de la Sparasan pisze: 30 paź 2024, 22:45A "dramat, tragedia, strata czasu"?

Czyli Kolega Wicepremier zawsze był takim pesymistą...
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Andrzej Ordyński pisze: 27 sty 2026, 17:24Czyli Kolega Wicepremier zawsze był takim pesymistą...

Nie, tylko jakoś od momentu uzyskania samoświadomości i konstatacji, co się na tym świecie wyprawia.

NordNET:

Discord:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”