Szanowni Obywatele i Mieszkańcy Federacji Nordackiej,
Podjąłem decyzję o wzięciu udziału w wyborach do Kongresu. Startuję z listy Nordackiej Partii Regionów, na której zajmuję pierwszą pozycję.
Moje poglądy polityczne są dobrze znane. Jestem zwolennikiem pannordatyzmu. Opowiadam się za Nordatą zintegrowaną i różnorodną. Federacja powinna być państwem niezależnym i samodzielnym geopolitycznie. Mamy wystarczający potencjał, by stać się jednym z biegunów multipolarnego mikroświata. W polityce wewnętrznej opowiadam się za samorządnością i konsensualnym sposobem podejmowania decyzji. Tworzymy jeden naród polityczny, ale składający się z wielu narodowości. Powinniśmy stanowić monolit w polityce zagranicznej, ale równocześnie barwną mozaikę regionów i kultur w polityce wewnętrznej.
Zapraszam wszystkich Obywateli i Mieszkańców do zadawania mi pytań. Postaram się odpowiedzieć na wszystkie.
Q&A z Andrzejem Ordyńskim (NPR)
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Q&A z Andrzejem Ordyńskim (NPR)
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński
Premier II Federacji Nordackiej
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Re: Q&A z Andrzejem Ordyńskim (NPR)
Dlaczego startujesz z listy akurat Nordackiej Partii Regionów? Można było startować również z listy Kalkilistycznej Partii Federacji lub niezrzeszonych. Z czego wynika ta decyzja?

- Burek
- Community Regular
[attachment=0]Gn9kg-TWMAAYH9B.jpg[/attachment]/monthly_2025_04/Gn9kg-TWMAAYH9B.jpg.03722a5140aa1cdc3081260ded5a9ef4.jpg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Kamiljan de Harlin pisze: 14 kwie 2025, 21:26Dlaczego startujesz z listy akurat Nordackiej Partii Regionów? Można było startować również z listy Kalkilistycznej Partii Federacji lub niezrzeszonych. Z czego wynika ta decyzja?
Cóż, nie jestem kalkilistą. Nie jestem w regularnych, bliskich kontaktach z Waksmanem. Szanuję jego wkład w budowę i rozwój Federacji, ale uważam, że efeńska scena polityczna potrzebuje urozmaicenia, a nie odbudowywania duopolu konserwy vs partia Waksmana.
Nordacka Partia Regionów jest nową siłą. Różnimy się w różnych kwestiach, ale jesteśmy ze sobą w stałym kontakcie. Na podstawie naszych rozmów doszedłem do wniosku, że nasze wizje nie są identyczne, ale są kompatybilne. Chcemy integracji i współpracy, ale z zachowaniem regionalnym tożsamości, a więc nie w formule melting pot. Widzimy FN jako ambitne państwo, które stać na niezależną politykę. I to są kwestie zasadnicze.
A dlaczego nie stworzyłem swojego komitetu wyborczego wyborców? Nie widzę w tym sensu. Chcę rzeczywiście włączyć się do efeńskiej polityki i wziąć odpowiedzialność za losy państwa. Może przyjęcie roli Korwina i krytykowanie bandy trojga byłoby wygodną pozycją... Stwierdziłem jednak, że konstruktywna działalność i dołożenie od siebie cegiełki do wspólnego gmachu będzie bardziej wartościowe.
8.
- Markus Wettin
- Contributor
Mamy wystarczający potencjał, by stać się jednym z biegunów multipolarnego mikroświata.
Świetnie ujęte, liczę w wolnej chwili na geopolityczną analizę tej kwestii. 😀
(-) Maarik Vettari
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Markus Wettin pisze: 14 kwie 2025, 22:23Świetnie ujęte, liczę w wolnej chwili na geopolityczną analizę tej kwestii. 😀
Sytuacja międzynarodowa w mikroświecie jest bardzo dynamiczna. W dłuższej perspektywie czasowej Księstwo Sarmacji jest zdecydowanym liderem aktywności, natomiast reszta symbolicznego "podium" (tudzież Wielkiej Trójki) jest zmienna. Jednak Sarmacja, mimo aktywnościowej dominacji, nie jest nawet "pierwszym między równymi". Scena międzynarodowa jest niezorganizowana i nieco chaotyczna. Nieliczne aktywne mikronacje muszą koncentrować środki na utrzymaniu potencjału wewnętrznego, przez co na politykę zagraniczną nie zostaje dużo siły.
Uważam, że Federacja Nordacka, jeśli odpowiednio wykorzystamy nasz potencjał, może zająć stabilną pozycję w Wielkiej Trójce. Od 2020 roku żadne państwo nordackie nie znajdowało się na podium pod względem aktywności - wówczas Bialenia zajęła 2. miejsce, ustępując jedynie Sarmacji. Może i liczba postów nie jest najważniejsza, ale w dłuższej perspektywie czasowej jest znamienna. Dzięki kooperacji Muratyki, Imperium Kiriańskiego i Imperium Nandyjskiego możemy odgrywać ważną rolę w mikroświecie, której żadna z części składowych nie odgrywałaby w pojedynkę.
Wierzę, że jeśli pokażemy, jak prężnie działamy, również inne narody nordackie zechcą do nas dołączyc.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2025, 21:34 przez Andrzej Ordyński, łącznie zmieniany 1 raz.
- Markus Wettin
- Contributor
Mimo że oboje należymy do NPR, chciałbym zapytać, jakie Twoim zdaniem powinny być priorytety zmian w Federacji? Co uważasz za najważniejsze i jakie działania należy podjąć?
(-) Maarik Vettari
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Chcę zlikwidować dla młodzieży alkohol, papierosy i narkotyki. Chcę otworzyć zakłady pracy. Chcę wybudować drogi, żeby w Achkovie nie było wypadków. Chcę, żeby tiry jeździły poza miastem, bo niszczą drogi. Chcę usprawnić kolej. Chcę i wiem, jak zlikwidować przemyt z ZKRR i Magnifikatu. Chcę usprawnić naukę, żeby w szkołach nie było bandytyzmu i pijaństwa. Chcę żeby młodzież była jak młodzież. Jak zostanę kongresmenem, to całą policję i straż miejską wyprowadzę na ulice.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2025, 22:25 przez Andrzej Ordyński, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Andrzej Ordyński pisze: 23 kwie 2025, 22:24Chcę i wiem, jak zlikwidować przemyt z ZKRR i Magnifikatu.
Powiało sigmą... A co z przemytem z Socjalistycznego Królestwa Voxlandu?

- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Tym razem mam "niebiorące" miejsce na liście wyborczej, ale jakby ktoś miał ochotę zadać mi jakieś pytanie, to zapraszam.
Startuję z miejsca nr 3 na liście nr 1 - komitet Inna Nordata, wspólnie z kolegami Zamyckim i Spasaranem.
Startuję z miejsca nr 3 na liście nr 1 - komitet Inna Nordata, wspólnie z kolegami Zamyckim i Spasaranem.