Ustawa Kongresu o upaństwowieniu Międzynarodowego Uniwerstytetu Nordackiego

Okres: 28 grudnia 2024 - 30 kwietnia 2025

Skład:

1. @Bolesław Kirianóo von Hohenburg (Koalicja Konserwatywna) - spiker

2. @Alastor Brodzicki (Koalicja Konserwatywna)

3. @Henryk Ziemiański (Koalicja Konserwatywna)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Ustawa Kongresu o upaństwowieniu Międzynarodowego Uniwerstytetu Nordackiego

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Czcigodny Kongresie,

treść niniejszego projektu ustawy jest uzasadnieniem samym w sobie, więc oszczędzę sobie słów. Powinniśmy w końcu podjąć jakieś kroki celem rewitalizacji nordackiego szkolnictwa wyższego, a ta ustawa to pierwszy krok.

Korzystam z ministerialnej inicjatywy ustawodawczej, aby poddać projekt od razu pod debatę.

Art. 1. Kongres II Federacji Nordackiej, działając w interesie publicznym oraz mając na uwadze konieczność zapewnienia ciągłości funkcjonowania instytucji naukowej o charakterze ponadnarodowym, uchwala ustawę o przejściu Międzynarodowego Uniwersytetu Nordackiego (MUN) na własność Skarbu Państwa II Federacji Nordackiej.

Art. 2. 

1. Przejście, o którym mowa w art. 1, następuje w związku ze śmiercią rektora Aleksandra Novaka oraz pozostawaniem tej instytucji bez właściciela. 

2. Międzynarodowy Uniwersytet Nordacki znajduje się obecnie w stanie próżni prawnej, co uzasadnia konieczność objęcia go ochroną państwową i nadaniem mu nowego statusu prawnego. 

Art. 3. Zmienia się typ instytucji Międzynarodowego Uniwersytetu Nordackiego z międzynarodowej organizacji non-profit na instytucję państwową.

Art. 4. Nadzór nad MUN w imieniu Skarbu Państwa sprawuje Ministerstwo Gospodarki. 

Art. 5. Ustawa wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2025, 20:28 przez Kamiljan de Harlin, łącznie zmieniany 1 raz.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Re: Ustawa Kongresu o upaństwowieniu Międzynarodowego Uniwerstytetu Nordackiego

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Wycofuję projekt ustawy.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Zablokowany

Wróć do „V kadencja”