Mała nowelizacja ordynacji wyborczej

Okres: 30 kwietnia 2025 - 24 sierpnia 2025

Skład:

1. @Bolesław Kirianóo von Hohenburg (Koalicja Konserwatywna) - spiker

2. @Borys Zamycki (Nordacka Partia Regionów)

3. @August de la Sparasan (niezrzeszony)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Mała nowelizacja ordynacji wyborczej

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Czcigodny Kongresie,

po konsultacjach społecznych przedstawiam projekt małej nowelizacji ustawy specjalnej - ordynacji wyborczej. Jedyne co zmienia, to zawęża grono osób uprawnionych do głosowania do Obywateli - efektywnie pozbawia czynnego prawa wyborczego rezydentów ORAZ zwiększa zależność siły głosu od aktywności (dotychczas marginalna).

Art. 1.

Niniejsza ustawa nowelizuje ustawę specjalną - ordynację wyborczą z dnia 2 listopada 2023 roku.

Art. 2.

Artykuł 1. ustęp 1. o treści "Prawo wybierania (czynne prawo wyborcze) posiada każdy mieszkaniec II Federacji Nordackiej z wyłączeniem klonów." przyjmuje brzmienie "Czynne prawo wyborcze, czyli prawo do głosowania w wyborach i referendach, posiada każdy obywatel II Federacji Nordackiej."

Art. 3.

Artykuł 5. ustęp 2. o treści:

"Siła głosu głosującego to pierwiastek czwartego stopnia liczby postów napisanych przez głosującego i jego oficjalne klony w przeciągu ostatnich 92 dni sprzed dnia otwarcia lokali wyborczych. Jeśli głosujący jest nieobywatelem, od wyniku dodatkowo odejmuje się 1 i dzieli się go na 4. Przy wyliczaniu liczby postów wyklucza się posty napisane w działach należących wyłącznie do innych państw niż II FN."

przyjmuje brzmienie:

"Siła głosu wyborcy równa jest pierwiastkowi drugiego stopnia liczby postów napisanych przez głosującego i jego oficjalne klony w przeciągu ostatnich 92 dni sprzed dnia otwarcia lokali wyborczych. Przy wyliczaniu liczby postów wyklucza się posty napisane w działach należących wyłącznie do innych państw niż II FN."

Art. 4.

Nowelizacja jest skuteczna wraz z ogłoszeniem w Dzienniku Prawnym.

Rozpoczynam dwudniową debatę. @Członek Kongresu

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Re: Mała nowelizacja ordynacji wyborczej

Post autor: August de la Sparasan »

Szanowni Państwo,

Czy zmiana w ustępie 1 artykułu 1 oznacza, iż teraz klony zyskają prawo głosu?

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Re: Mała nowelizacja ordynacji wyborczej

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Wycofuję projekt w związku ze złożeniem wcześniej analogicznej nowelizacji przez @Bolesław Kirianóo von Hohenburg.

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Zablokowany

Wróć do „VI kadencja”