Nadchodzą wybory parlamentarne w związku z wielką polityczną aferą Elisy i samorozwiązaniem Kongresu. W związku z tym pomyślałem, że jako odpowiedzialny Obywatel dokonam starannej analizy programów wyborczych oraz zapoznam się z kandydaturami. Jako redaktor Zrzędnika Całodobowego nawet wpadł mi do głowy pomysł na wielką debatę wyborczą - oprócz możliwości dowiedzenia się samemu, na kogo chcę głosować, to jeszcze będę mógł ułatwić wybór innym współobywatelom! Bierzemy szefów obydwu z dwóch zgłoszonych komitetów wyborczych, albo nawet po kilka osób i lecimy: pytania od redakcji, pytania wzajemne między uczestnikami, pytania od publiczności na koniec. Festiwal demokracji, humor gituwa, świadomy wybór przy urnie wyborczej podjęty.
No ale Jahwe się chyba na mnie wkurwił i pokrzyżował wszystkie moje plany rękoma Srederalnej Sromisji Sryborczej. Dzień po zamknięciu rejestracji komitetów wyborczych już się zaczyna głosowanie??? I to jeszcze w środku tygodnia roboczego? Co? ZAWSZE. WYBORY. ORGANIZOWALIŚMY. W. WEEKEND. Zawsze była przerwa kilkudniowa między zamknięciem rejestracji komitetów a otworzeniem głosowania. Czemu FKW wyciera sobie twarz wszystkimi tradycjami naszej dwuletniej republiki???
Nie rozumiem tego. Tak krótki czas na namysł oznacza, że ludzie będą w ciemno głosowali na znajome twarze albo na tych, których bardziej lubią. Same komitety nie mają czasu na stworzenie programów wyborczych. Taki był zamysł FKW? Że głosujemy nie na program wyborczy, nie na plany, tylko na osobiste sympatie?
W tym punkcie jedyne na co mam czas, to nie żadna wielka debata i porównanie programów wyborczych, ale jedynie wydanie krótkiej deklaracji i oczekiwanie na szybką odpowiedź ze strony komitetów wyborczych:
Ja, Kamiljan de Harlin von Wespucci la Sparasan, w wyborach do Parlamentu X kadencji zagłosuję na ten komitet wyborczy, który wprowadzi prawny nakaz:
- Organizowania głosowań wyborczych w weekendy - w żadne wybory w środku tygodnia się nie będziemy bawić, wróćmy do tradycji głosowania od piątku do niedzieli!
- Trwania głosowań ogólnofederalnych co najmniej 48 godzin! Ludzie muszą mieć czas na zalogowanie się i oddanie głosu!
- Minimum 7-dniowej przerwy na kampanię wyborczą pomiędzy ogłoszeniem przez FKW ostatecznej listy kandydatów, a otwarciem lokali wyborczych! Kandydaci muszą mieć czas na przekonanie do siebie nowych wyborców, a wyborcy na zapoznanie się z programem kandydatów.