Gdzie się podziały pieniądze z budżetu państwa?

Moderator: Moderator w Winkulii

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Apprentice
Apprentice

Gdzie się podziały pieniądze z budżetu państwa?

Post autor: Erik Otton von Hohenburg »

Chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie w dniach 26.02 i 27.02. 2026 z konta bankowego skarbu państwa, na zlecenie JKM, wyprowadzone zostały znaczne środki pieniężne. Skarb państwa stracił ponad 13 tysięcy renów, a pieniądze trafiły na prywatne konto JKM w Edelweiss. Ren choć nie jest oficjalną walutą Związku Winkulijskiego, to jednak w dalszym ciągu środki zgromadzone w tej walucie na koncie budżetu państwa pozostają jego własnością, a  więc z jakiego tytułu miałyby niby trafić do prywatnej kieszeni króla i zostać wyprowadzone za granice kraju? Być może umknęło to mojej uwadze, ale nie przypominam sobie aby dwór królewski ani rząd poinformowali opinie publiczną na forum o podjętych operacjach bankowych. 

Zbaczając nieco z tematu w obecnej rzekomo "demokratycznej" konstytucji nie znajdziemy zapisu o możliwosci pociągnięcia króla do odpowiedzialności karnej, ani też procedury usunięcia go z tronu za popełnione przestępstwa - nie chce sugerować, że JKM w tym konkretnym przypadku popełnił przestępstwo, ale zauważyć że obecne prawodastwo jest w tym przypadku wadliwe, o ile nie umyślnie  autorytarne.

Ostatnio zmieniony 15 mar 2026, 18:22 przez Erik Otton von Hohenburg, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: pop
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Re: Gdzie się podziały pieniądze z budżetu państwa?

Post autor: Burek »

Pieniądze zostały przelane w celu inwestycji i użycia ich do pomnożenia skarbu państwa
Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Apprentice
Apprentice

Dlaczego więc rząd nie powoła do tego celu funduszy celowych czy instytucji państwowej, a musi się posiłkować prywatnymi kontami, gdzie jest demokratyczna kontrola wydatków państwa? 
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Erik Otton von Hohenburg pisze: 15 mar 2026, 18:26Dlaczego więc rząd nie powoła do tego celu funduszy celowych czy instytucji państwowej, a musi się posiłkować prywatnymi kontami, gdzie jest demokratyczna kontrola wydatków państwa? 

Bo do tego chyba się trzeba prosić obsługi banku w Leocji, a tak jest prościej
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Erik Otton von Hohenburg pisze: 15 mar 2026, 18:20
Chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie w dniach 26.02 i 27.02. 2026 z konta bankowego skarbu państwa, na zlecenie JKM, wyprowadzone zostały znaczne środki pieniężne. Skarb państwa stracił ponad 13 tysięcy renów. Pieniądze trafiły na prywatne konto JKM w Edelweiss. Ren choć nie jest oficjalną walutą Związku Winkulijskiego, to jednak w dalszym ciągu środki zgromadzone na koncie budżetu państwa pozostają jego własnością więc z jakiego tytułu miałyby trafić do prywatnej kieszeni króla i zostać wyprowadzone za granice kraju? Być może umknęło to mojej uwadzę, ale nie przypominam sobie aby dwór królewski ani rząd poinformowali opinie publiczną na forum o podjętych operacjach. 

WE!

Moje transkacje były częścią planu obliczonego na wzbogacenie Związku Winkulijskiego w związku z różnicą kursów walut. Jako potwierdzenie moich czystych od początku intencji załączam screena:

[attachment=0]obraz.png[/attachment]/monthly_2026_03/obraz.png.66c36ba06aa25c3037a038578943434f.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">

Pieniądze oczywiście już są od dawna na koncie Skarbu Państwa ZW wraz z całym zyskiem jaki uzyskałem. Utworzyłem konto specjalnie do tych operacji w nordach (https://bank.leocja.org/rachunek/NO703696), w klubekach i edelweiss już mi się nie chciało (opłata jest za każde takie konto).

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Apprentice
Apprentice

lenistwo (mam tu na myśli nie tworzenie odrębnego funduszu inwestycyjnego) nie jest usprawiedliwieniem dla podjecia tego typu działań, jeśli już jest to absolutnie konieczne to niech jaśnie rząd rozpocznie informować celach i sposobie wydatkowania pieniedzy z budżetu na forum. Poza tym nawet nie wiemy na jak dlugo pieniadze znalazly sie na koncie osoby prywatnej i kiedy wrócą do budżetu państwa.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2026, 18:36 przez Erik Otton von Hohenburg, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dodanie nawiasu
Awatar użytkownika
Franciszek von Hohenburg-Karandziej
Rookie
Rookie

Post autor: Franciszek von Hohenburg-Karandziej »

Zawsze można wszystko zwalić na żydów i plejkistów.
Obrazek

Były Premier II Federacji Nordackiej

Kanonik oraz prezbiter KPP

Król Czermnej

Obrazek
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

To trochę nadreakcja i robienie z igieł śmigieł, ale może faktycznie na przyszłość wypadałoby komunikować takie rzeczy publicznie. Postaram się w tej kadencji o większą transparentność
Ostatnio zmieniony 15 mar 2026, 18:36 przez Burek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Lovelace
Explorer
Explorer

Post autor: Sheldon Anszlus Lovelace »

Ja tu tylko dla sprawdzenia czy im utworzy konto w MBP jutro 😛
ODPOWIEDZ

Wróć do „Społeczeństwo”