Kwestia stolicy

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Kwestia stolicy

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Wiemy już, że potrzebna nam będzie stolica. Wiemy też, że nie chcemy osadzić jej w żadnym z istniejących miast, żeby uniknąć tzw. "faworyzacji". Wiemy na pewno, że chcemy jakiś tere wydzielić i tam zbudować, od podstaw, nową miejscowość, która będzie przyszłym miastem stołecznym II Federacji Nordackiej. Wiemy też, że najpewniej Winkulia nie wejdzie do II FN, więc upada pomysł na umieszczenie stolicy w jej dawnej lokalizacji, tj. w Jugowicach w południowej Azymutii.

Pytanie więc - gdzie chcemy ten teren wydzielić i wybudować stolice? Jakieś propozycje?
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Re: Kwestia stolicy

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Problem ze stolicami federacji zbudowanymi od zera jest taki, że często są pozbawione głębi i charakteru. Centrala powinna nie tylko posiadać znaczne terytorium, ale powinno ono być bogate narracyjnie.

Widziałbym duży potencjał w podniesieniu rangi Azymutii z ulenu do centrali II FN. Tylko nie wiem, czy Muratyka się na takie coś zgodzi. Można coś wydzielić z Klindonii, bo nam tam na pikselach nie zależy. Tylko że to będzie wtedy śmiesznie mała centrala obok śmiesznie małej prowincji. Można usypać nową wyspę na morzu v-bałtyckim, ale to wtedy będzie jeszcze mniejszy obszar. Wydzielić coś z Kirianii, Hawilandu lub Fenocji raczej się nie uda.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Zrobienie z Azymutii centrali wcale nie jest takim głupim pomysłem. Nie wiem co na to @Albert Fryderyk de Espada, ale ja bym się osobiście na to zgodził. Azymutia nie ma dobrze rozwiniętego klimatu i kultury, więc to mogłaby być dla niej szansa. Pod warunkiem, że gdzieś tam zapiszemy, że w razie rozpadu FN teren wraca do Muratyki ?

Druga kwestia - nawet jeśli wydzielimy Azymutię jako centrale, to budujemy tam miasto od zera czy robimy stolice, np. z Nadchładzic?
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Proponowałbym mimo wszystko nie popełniać tych samych błędów. 

Jeżeli potrzeba nam stolicy to powinniśmy wydzielić jakieś jedno miasto, nie region a jedynie miasto. Nie istotne pozostaje już gdzie ono będzie, czy wykorzystamy istniejące czy też zbudujemy nowe/ Jeżeli potrzeba nam stolicy to jej obszar powinien zamykać się w obszarze samego miasta. Nic więcej ponad to nam nie trzeba.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Z drugiej strony też fakt. Na rozwoju jednego miasta będzie się łatwiej skupić.

Jak zaproponuje Zwierzogród to zaraz podniosą się głosy, że próbuje z Muratyki zrobić mocarstwo, dlatego proponuję, po uformowaniu się Federacji, zrobić ankietę, w której opcjami będą istniejące stolice państw składowych, na naszym kontynencie rzecz jasna. Co wy na to?
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leonid Repulijski »

Była coś mowa o Uhrainie Kiriańskiej, o co dokładnie chodzi z tą propozycją?

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Na discordzie pannordackim wyszedłem z pomysłem, żeby część uhrainskich ziem w Kirianii przerobić na centralę, dokładając do tego narrację że te właśnie ziemie chciały dokonać secesji, a władze kiriańskie mruczały coś pod nosem o czystkach etnicznych, wobec czego tereny te zostały ustanowione neutralnym gruntem stołecznym - coś jak realowy Triest będący przedmiotem walk między Chorwatami a Włochami, gdzie chciano powołać siedzibę Ligii Narodów (do czego nie doszło)

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leonid Repulijski »

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 01 sie 2023, 19:07Na discordzie pannordackim wyszedłem z pomysłem, żeby część uhrainskich ziem w Kirianii przerobić na centralę, dokładając do tego narrację że te właśnie ziemie chciały dokonać secesji, a władze kiriańskie mruczały coś pod nosem o czystkach etnicznych, wobec czego tereny te zostały ustanowione neutralnym gruntem stołecznym - coś jak realowy Triest będący przedmiotem walk między Chorwatami a Włochami, gdzie chciano powołać siedzibę Ligii Narodów (do czego nie doszło)

Brzmi dobrze, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ja bym jednak dalej optował za wydzieleniem pod stolicę samego miasta stołecznego, nie żadnego obszaru, prowincji itp. Ostatnio skończyło się jak się skończyło a w zasadzie poza tym obszarem miasta nic więcej nam nie potrzeba aby stolica mogła funkcjonować. 
Ostatnio zmieniony 01 sie 2023, 22:48 przez Albert Fryderyk de Espada, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

No to proponuję nie Uhrainę Kiriańską, a jej stolicę, Ałłapol.

Natomiast nie uważam że centrala to musi być jedynie stolica, może to być naprawdę ciekawie zagospodarowany mały region, swoisty wytrych dla osób mających ochotę na zabawę w regiony w przypadku gdy kraje związkowe przez ustrój/klimat/osoby takiej personie nie podpasuje. Oprócz samej aglomeracji stołecznej można umieścić tam parę podmiejskich miasteczek, gdzie będą np. zakłady przemysłowe dużych nordackich korporacji. Nie wiem, wymyślam teraz ale naprawdę dla mnie to ograniczanie samych siebie już na starcie. Jak nie będziemy mieli co począć z tymi terenami to je z powrotem anektujemy do prowincji z której wyszły.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2023, 22:31 przez Bolesław Kirianóo von Hohenburg, łącznie zmieniany 1 raz.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”