Kwestia stolicy

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Kwestia stolicy

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Wiemy już, że potrzebna nam będzie stolica. Wiemy też, że nie chcemy osadzić jej w żadnym z istniejących miast, żeby uniknąć tzw. "faworyzacji". Wiemy na pewno, że chcemy jakiś tere wydzielić i tam zbudować, od podstaw, nową miejscowość, która będzie przyszłym miastem stołecznym II Federacji Nordackiej. Wiemy też, że najpewniej Winkulia nie wejdzie do II FN, więc upada pomysł na umieszczenie stolicy w jej dawnej lokalizacji, tj. w Jugowicach w południowej Azymutii.

Pytanie więc - gdzie chcemy ten teren wydzielić i wybudować stolice? Jakieś propozycje?
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Re: Kwestia stolicy

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Problem ze stolicami federacji zbudowanymi od zera jest taki, że często są pozbawione głębi i charakteru. Centrala powinna nie tylko posiadać znaczne terytorium, ale powinno ono być bogate narracyjnie.

Widziałbym duży potencjał w podniesieniu rangi Azymutii z ulenu do centrali II FN. Tylko nie wiem, czy Muratyka się na takie coś zgodzi. Można coś wydzielić z Klindonii, bo nam tam na pikselach nie zależy. Tylko że to będzie wtedy śmiesznie mała centrala obok śmiesznie małej prowincji. Można usypać nową wyspę na morzu v-bałtyckim, ale to wtedy będzie jeszcze mniejszy obszar. Wydzielić coś z Kirianii, Hawilandu lub Fenocji raczej się nie uda.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Zrobienie z Azymutii centrali wcale nie jest takim głupim pomysłem. Nie wiem co na to @Albert Fryderyk de Espada, ale ja bym się osobiście na to zgodził. Azymutia nie ma dobrze rozwiniętego klimatu i kultury, więc to mogłaby być dla niej szansa. Pod warunkiem, że gdzieś tam zapiszemy, że w razie rozpadu FN teren wraca do Muratyki ?

Druga kwestia - nawet jeśli wydzielimy Azymutię jako centrale, to budujemy tam miasto od zera czy robimy stolice, np. z Nadchładzic?
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Proponowałbym mimo wszystko nie popełniać tych samych błędów. 

Jeżeli potrzeba nam stolicy to powinniśmy wydzielić jakieś jedno miasto, nie region a jedynie miasto. Nie istotne pozostaje już gdzie ono będzie, czy wykorzystamy istniejące czy też zbudujemy nowe/ Jeżeli potrzeba nam stolicy to jej obszar powinien zamykać się w obszarze samego miasta. Nic więcej ponad to nam nie trzeba.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Z drugiej strony też fakt. Na rozwoju jednego miasta będzie się łatwiej skupić.

Jak zaproponuje Zwierzogród to zaraz podniosą się głosy, że próbuje z Muratyki zrobić mocarstwo, dlatego proponuję, po uformowaniu się Federacji, zrobić ankietę, w której opcjami będą istniejące stolice państw składowych, na naszym kontynencie rzecz jasna. Co wy na to?
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leonid Repulijski »

Była coś mowa o Uhrainie Kiriańskiej, o co dokładnie chodzi z tą propozycją?

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Na discordzie pannordackim wyszedłem z pomysłem, żeby część uhrainskich ziem w Kirianii przerobić na centralę, dokładając do tego narrację że te właśnie ziemie chciały dokonać secesji, a władze kiriańskie mruczały coś pod nosem o czystkach etnicznych, wobec czego tereny te zostały ustanowione neutralnym gruntem stołecznym - coś jak realowy Triest będący przedmiotem walk między Chorwatami a Włochami, gdzie chciano powołać siedzibę Ligii Narodów (do czego nie doszło)

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast