Mateusz Żmigrodzki pisze: 16 gru 2021, 14:511. Czy w przypadku, gdyby Prezydent Republiki dokonał złamania Konstytucji/muratyckiego prawa, to czy Pan podjąłby odpowiednie kroki w tej kwestii, a jeśli tak - to jakie?
Ad 1. Szczerze, nie będę się krył, że nie jestem w stanie określić jakie kroki bym podjął, gdyby Prezydent Republiki
dokonał złamania Konstytucji/muratyckiego prawa. Według mnie powinno być to napisane w Konstytucji/ustawie jakie kroki Marszałek Wielki może podjąć i wtedy wybrałbym z nich odpowiednie do sytuacji środki. Jednak na pewno nie siedziałbym z założonymi rękami i coś bym zrobił, ale szczerze w tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć, co.Mateusz Żmigrodzki pisze: 16 gru 2021, 14:512. Jaką pozycję, Pana zdaniem, powinien zajmować Sejm? Czy powinien on być tylko "pieczątką", która akceptuje decyzje władzy wykonawczej, czy powinien on jednak odgrywać równą rolę w stosunku do Prezydenta?
Ad 2. Moim zdaniem, powinno być na odwrót. To Prezydent powinien być pieczątką, która akceptuje co Sejm uchwalił, a jeżeli się nie zgadza, to może ustawę zawetować. To nie Prezydent powinien uchwalać prawo, które akceptuje Sejm, tylko to Sejm uchw