Rada Języka Nordackiego

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Re: Rada Języka Nordackiego

Post autor: Peetri Romanaav »

Dokładnie. Nie ma sensu usilnie tworzyć języka na wzór francuskiego, gdzie nie mam miejsca na zapożyczenia z innych grup językowych. 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Okej, czyli jak widzę mamy konsensus co do tego, że zostawiamy nordacki w klimacie słowiańskim (czesko-polsko-słowacki). To jeśli debata nad językiem się rozruszała:

Szanowni Państwo!

W związku z pełnioną funkcją Przewodniczącego Rady Języka Nordackiego, ze względu na wzrost zainteresowania naszym językiem, niniejszym

OTWIERAM NABÓR DO RADY JĘZYKA NORDACKIEGO JAKO CZŁONEK.

Każda chętna osoba, która chce stać się częścią Rady winna złożyć tu pisemne oświadczenie o chęci dołączenia. Oświadczenia będą zbierane do dnia 13 marca 2025 roku g. 18:00, kiedy to wszystkie zostaną zbiorczo zaakceptowane przez Przewodniczącego.

Zachęcam wszystkich chętnych do dołączenia do Rady Języka Nordackiego, co spowoduje, że nasza debata, nie będzie tylko teoretyczna, ale także praktyczna!

DW: @Obywatel Federacji

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Post autor: Markus Wettin »

Szanowny Panie Przewodniczący,

Składam oświadczenie o mojej chęci dołączenia do Rady Języka Nordackiego. Mam nadzieję, że moja obecność w Radzie przyczyni się do rozwoju tej inicjatywy i pozytywnie wpłynie na jej dalszy rozwój.

Z poważaniem,
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Zgłaszam się również.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

šanovny obytátele!

Osnajmiam, iž ukončam nabůr. Informuje, že všechne kandidatury ostaly poakceptováne. Vitam Pana @Markus Wettin v Jazykovej Radě Nordackého Jazyka!

V svězku s tym, že Pan @Kamiljan de Harlin ohlasil svojou kandidaturu po čase, v vyjitku poakceptuju jeho osobu v Radě.

PRVA DEBATA ODBUTSE DNE 5 KVETNA 2025 O HODINE 20:00.

DV: @Markus Wettin @Kamiljan de Harlin @Obywatel Federacji

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

@Andrzej Ordyński@Peetri Romanaav@Ewe Novaki @Bolesław Kirianóo von Hohenburgnie byliby zainteresowani członkostwem w Komisji?
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Nie wyrabiam z tworzeniem nawet jednego języka jednocześnie. Poza tym nordacki gryzie.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Nie wiem w jaki sposób mógłbym się przysłużyć Radzie. 
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Szanowny,

Pracujemy aktualnie nad językiem nandyjskim. Oczywiście mogę doglądać postępów w pracach nad językiem nordackim, ale nie wiem na ile aktywnie dam radę działać. 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Post autor: Markus Wettin »

Chciałbym zaproponować utworzenie kanału lub grupy dla Rady na Discordzie, abyśmy w wolnym czasie mogli dzielić się swoimi pomysłami. Mam pewną koncepcję, o której chętnie opowiem, ale w sobotę może się zdarzyć, że nie będę w stanie poświęcić całkowitej uwagi obradom komisji. Chyba, że będziemy dyskutować tutaj na forum, to wtedy nie ma problemu.
(-) Maarik Vettari
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”