Czego brakuje w Winkulii?

Moderator: Moderator w Winkulii

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Apprentice
Apprentice

Czego brakuje w Winkulii?

Post autor: Erik Otton von Hohenburg »

Jak w temacie czego waszym zdaniem brakuje w Winkulii? Nie mam tu na myśli "tej jednej" fantastycznej ustawy, gigantycznej reformy czy jakiejś zdumiewającej klikanki, która rzuci wszystkich wokół na kolana i sprawi, że wszyscy teraz będą się ubiegać o przyjęcie winkulijskiego paszportu, tylko o dobre udogodnienia które uczyniłyby życie w Winkulii nieco lepszym niż było wczoraj. Tak sobie myślę, że od każdego Ministra Stanu oczekujemy, że będzie on albo zbawcą albo syndykiem, a może tak naprawdę potrzeba nam wszystkim (w tym mi) trochę więcej luzu? od lutego 2018 minęło już trochę czasu i mamy już pewną perspektywę na to co nam się dotychczas udało a co nie i wyciągnąć z tego jakieś wnioski.

To co mi na przykład przychodzi na ten temat do głowy to zmarnowany w pewnym sensie kulturotwórczy wymiar winkulijskiej monarchii - nie chce tu czynić wobec kogokolwiek wyrzutów - ani pod adresem obecnego monarchy, ani żadnego z poprzednich, ale uważam że Winkulii Król powinien być czymś więcej niż podpisem pod ustawą, zdecydowanie brakuje u nas kultury królewskiego patronatu nad sportem, organizacjami, imprezami i innymi wydarzeniami kulturalnymi. Nie chodzi tu o to ich organizacje, ale chociażby o przekształcenie istniejących już organizacji np. Winkulijski Związek Sportowy w Winkulijski Królewski Związek Sportowy (Nie wiem czy zmieniono już nazwę tej instytucji, ale nie ma to dla mnie znaczenia bo to jedynie przykład).

Z dawnych lat brakuje mi też dawnych konkursów, przetargów, festiwali, za czasów WRE rząd tym właśnie starał się przykuć uwagę zagranicy, co nawet nieźle się udawało.

A jakie są wasze przemyślenia w tym temacie, czego wam brakuje, za czym tęsknicie, jakich kosmetycznych zmian potrzebujemy?
Ostatnio zmieniony 26 lut 2026, 21:39 przez Erik Otton von Hohenburg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Re: Czego brakuje w Winkulii?

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Fajnie by było, jakby Volkian dalej żył. I jakby Winkulia znowu hostowała Nordawizję. Może jakieś eventy integrujące mirków - turnieje gier czy coś.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

Obywateli.
Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Apprentice
Apprentice

Post autor: Erik Otton von Hohenburg »

Kamiljan de Harlin pisze: 26 lut 2026, 21:51Fajnie by było, jakby Volkian dalej żył. I jakby Winkulia znowu hostowała Nordawizję. Może jakieś eventy integrujące mirków - turnieje gier czy coś.

Z tamtych czasów brakuje mi tygodnika No Nie! aż przypomniało mi się, że jednym z moich niezrealizowanych projektów miała być winkulijska noc kabaretowa.

Burek pisze: 26 lut 2026, 22:16Obywateli.

Zaletą naszego obecnego stowarzyszenia z FN, jest to że nie musimy już liczyć wyłącznie na swoje własne siły, ale również na obcokrajowców, którzy mogą do pewnego stopnia brać udział w naszym życiu publicznym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Społeczeństwo”