Obrady Rady NUI

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Re: Obrady Rady NUI

Post autor: Burek »

Generalnie traktat NUI jest może trochę niedopracowany, ma jakieś niedoskonałości to fakt. Ale zmienić go tak, żeby wszystkim pasowało - to będzie bardzo trudne zadanie. Na pewno nie zamierzam robić jak moi poprzednicy i próbować narzucać jako rząd Efen swojej woli innym partnerom.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Burek pisze: 07 kwie 2026, 22:10Generalnie traktat NUI jest może trochę niedopracowany, ma jakieś niedoskonałości to fakt. Ale zmienić go tak, żeby wszystkim pasowało - to będzie bardzo trudne zadanie. Na pewno nie zamierzam robić jak moi poprzednicy i próbować narzucać jako rząd Efen swojej woli innym partnerom.

Ja rzucam propozycje, żeby w ogóle zacząć rozmowę nad zmianą. Oczywiście, że zmiany powinny być negocjowane przez wszystkich sygnatariuszy i przez nich zaakceptowane jednogłośnie.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Przydałoby się uregulować same fundamenty NUI raz, a dobrze. By nie powtórzyć takich sytuacji, że któreś z państw członkowskich będzie przywłaszczać sobie wspólną przestrzeń. Żeby uniknąć tworzenia dodatkowych państw dla wzmocnienia swojej siły głosu w Radzie. Żeby zapobiec potencjalnym przyszłym napięciom, niedopowiedzeniom i walkom o hosting. 
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Kamiljan de Harlin pisze: 07 kwie 2026, 22:13Przydałoby się uregulować same fundamenty NUI raz, a dobrze. By nie powtórzyć takich sytuacji, że któreś z państw członkowskich będzie przywłaszczać sobie wspólną przestrzeń. 

Ale to nie wynikało z dziur w Traktacie akurat, tylko z nie przeczytania tekstu Traktatu.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

Rozumiem, to nie jest zadanie dla mojego rządu na pewno, tylko dla jednego z następnych, już normalnie wyłonionych. I jak już atmosfera się uspokoi, więc raczej dopiero za nieco dłuższy czas.
Awatar użytkownika
Orjon
Contributor
Contributor

Post autor: Orjon »

Przekazuję informację, jaka trafiła na mojego maila 2 godziny temu:

Dzień dobry,

w związku z opublikowaną podatnością bezpieczeństwa w systemach CloudLinux (CVE-2026-31431), informujemy o planowanej aktualizacji infrastruktury hostingowej.

Obecnie na wszystkich naszych serwerach wdrożyliśmy tymczasowe zabezpieczenie, które skutecznie ogranicza ryzyko wykorzystania tej podatności. Jednak w celu zapewnienia pełnego bezpieczeństwa usług, konieczne jest wdrożenie oficjalnych poprawek udostępnionych przez CloudLinux.

Aktualizacja będzie przeprowadzana:

• w nocy ( godziny od 22:00 do 3:00 ) z poniedizałku na wtorek (4/5 maja 2026r.)

• serwery objęte pracami oznaczone od h56 do h82

W trakcie prac wymagany będzie restart serwerów, co może powodować krótkotrwałe przerwy w dostępności usług hostingowych.

Dokładamy wszelkich starań, aby prace przebiegły możliwie sprawnie i zakończyły się w najkrótszym czasie.

Dziękujemy za wyrozumiałość i zaufanie. W razie pytań pozostajemy do dyspozycji.

Pozdrawiamy,

Zespół SEOHOST

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Sytuacja już się uspokoiła. Myślę, że moglibyśmy przystąpić do rozważań nad aktualizacją Traktatu o Nordackiej Unii Informatycznej.

Przydałoby się w końcu rozróżnić w traktacie narracjokracje od państw typowo funkcjonalnych. Jest sytuacją patologiczną, kiedy namnożone państwa narracyjne mogą przegłosowywać w Radzie państwa funkcjonalne. O ile jeszcze nie doszło do takich manipulacji, to są one oczywistą furtką do nadużyć. 

Kamiljan de Harlin pisze: 07 kwie 2026, 21:56Aby zapobiec duplikacji głosów przez te same osoby działające w wielu państwach, proponuję w renegocjowanym traktacie uzależnić prawo głosu kraju w NUI od liczby jego unikalnych obywateli. Liczba ta byłaby określana przez deklaracje samych obywateli - musieliby wskazać, które z posiadanych obywatelstw jest ich głównym obywatelstwem. Można to zaprogramować tak, że użytkownik raz na miesiąc może na stronie głównej zmienić swoje główne państwo. Takie kliknięcie by zmieniało użytkownikowi główną grupę na forum na grupę Obywateli tego państwa.

Zaproponowane przeze mnie kryterium nadawania głosu w Radzie w zależności od liczby unikalnych Obywateli może być wykluczające dla funkcjonalnych państw o niskiej populacji: np. Magnifikat albo Lumeria, a jednocześnie nie stawić żadnej bariery dla ingerowania w decyzje Rady poprzez spam narracyjnymi państwami. Bowiem państwa o dużej populacji mogą rozpraszać swoich obywateli pomiędzy państwa narracyjne. 

Moim zdaniem powinniśmy jednoznacznie zdefiniować prawnie pojęcie państwa narracyjnego oraz państwa faktycznego, tudzież - funkcjonalnego. Państwa narracyjne mogłyby ratyfikować traktat o NUI i stać się państwem obserwatorem w Radzie bez konieczności uzyskiwania zgody od Rady albo np. za zgodą przynajmniej jednego członka Rady. Państwo narracyjne nie ma prawa głosu w Radzie, a jego dział na forum znajduje się w dedykowanej kategorii dla państw narracyjnych lub w kategorii państwa powiązanego z nim jakąś unią. 

Z kolei państwo funkcjonalne będzie przyjmowane do NUI za zgodą Rady udzieloną uchwałą. Dostaje prawo głosu w Radzie.

Przydałoby się też nadać NUI prawo uchwalania Rozporządzeń. One by służyły do określenia zasad działania takich rzeczy jak forum, strona główna, system gospodarczy, system prasowy, ewidencja instytucji, etc. 

Generalnie problemy ze spamem państwami można rozwiązać po prostu poprzez rozstrzyganie ważnych rzeczy, takich jak państw wydalanie z/przyjmowanie do NUI w referendach. Mamy system do głosowania, możemy dać każdemu obywatelowi każdego państwa po jednym unikalnym głosie i wtedy jedna osoba nie jest reprezentowana kilka razy ze względu na to, że mieszka w kilku państwach. Ale dla ciągłości polytyki lepiej, aby takie zwyczajne decyzje dalej podejmowała Rada. 

W Traktacie brakuje też rozwinięcia tematu finansów. Przydałoby się rozwiązać temat składek. Albo trzeba pozbyć się tej fikcji prawnej z traktatu, albo zacząć egzekwować ich ściąganie od państw członkowskich. 

Możemy też podpisać osobny traktat poświęcony właśnie pieniądzom. Coś o strefie norda oraz o nordackim banku centralnym. Jakaś instytucja powinna móc określać koszty zakupu różnych rzeczy w naszych systemach, które nie są stricte powiązane z konkretnym państwem, np.:

• dodatki kosmetyczne do profilu użytkownika:
    • ramka na avatar,

• wybrany kolor nicku na forum,

• własne tło dowodu osobistego,

• reklamy na stronie głównej i forum,

• wyróżnienia artykułu prasowego na stronie głównej.

To by było coś, na co pieniądze w końcu można by było wydawać. Ale jakaś instytucja musi mieć uprawnienia do ustalania takich pomysłów i kosztów.

No i co z ewidencją instytucji? Ja bym ją umiędzynarodowił. Oraz pozwolił każdemu państwu członkowskiemu ustalać koszt rejestracji instytucji w swoim państwie i koszt przeniesienia siedziby instytucji do tego państwa. Arbitralna kwota ustalana w panelu urzędnika (jeszcze nie ma czegoś takiego) przez władze państwa. 

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nordacka Unia Informatyczna”