Obrady Rady NUI

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Re: Obrady Rady NUI

Post autor: Burek »

Generalnie traktat NUI jest może trochę niedopracowany, ma jakieś niedoskonałości to fakt. Ale zmienić go tak, żeby wszystkim pasowało - to będzie bardzo trudne zadanie. Na pewno nie zamierzam robić jak moi poprzednicy i próbować narzucać jako rząd Efen swojej woli innym partnerom.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Burek pisze: 07 kwie 2026, 22:10Generalnie traktat NUI jest może trochę niedopracowany, ma jakieś niedoskonałości to fakt. Ale zmienić go tak, żeby wszystkim pasowało - to będzie bardzo trudne zadanie. Na pewno nie zamierzam robić jak moi poprzednicy i próbować narzucać jako rząd Efen swojej woli innym partnerom.

Ja rzucam propozycje, żeby w ogóle zacząć rozmowę nad zmianą. Oczywiście, że zmiany powinny być negocjowane przez wszystkich sygnatariuszy i przez nich zaakceptowane jednogłośnie.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Przydałoby się uregulować same fundamenty NUI raz, a dobrze. By nie powtórzyć takich sytuacji, że któreś z państw członkowskich będzie przywłaszczać sobie wspólną przestrzeń. Żeby uniknąć tworzenia dodatkowych państw dla wzmocnienia swojej siły głosu w Radzie. Żeby zapobiec potencjalnym przyszłym napięciom, niedopowiedzeniom i walkom o hosting. 
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Kamiljan de Harlin pisze: 07 kwie 2026, 22:13Przydałoby się uregulować same fundamenty NUI raz, a dobrze. By nie powtórzyć takich sytuacji, że któreś z państw członkowskich będzie przywłaszczać sobie wspólną przestrzeń. 

Ale to nie wynikało z dziur w Traktacie akurat, tylko z nie przeczytania tekstu Traktatu.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

Rozumiem, to nie jest zadanie dla mojego rządu na pewno, tylko dla jednego z następnych, już normalnie wyłonionych. I jak już atmosfera się uspokoi, więc raczej dopiero za nieco dłuższy czas.
Awatar użytkownika
Orjon
Contributor
Contributor

Post autor: Orjon »

Przekazuję informację, jaka trafiła na mojego maila 2 godziny temu:

Dzień dobry,

w związku z opublikowaną podatnością bezpieczeństwa w systemach CloudLinux (CVE-2026-31431), informujemy o planowanej aktualizacji infrastruktury hostingowej.

Obecnie na wszystkich naszych serwerach wdrożyliśmy tymczasowe zabezpieczenie, które skutecznie ogranicza ryzyko wykorzystania tej podatności. Jednak w celu zapewnienia pełnego bezpieczeństwa usług, konieczne jest wdrożenie oficjalnych poprawek udostępnionych przez CloudLinux.

Aktualizacja będzie przeprowadzana:

• w nocy ( godziny od 22:00 do 3:00 ) z poniedizałku na wtorek (4/5 maja 2026r.)

• serwery objęte pracami oznaczone od h56 do h82

W trakcie prac wymagany będzie restart serwerów, co może powodować krótkotrwałe przerwy w dostępności usług hostingowych.

Dokładamy wszelkich starań, aby prace przebiegły możliwie sprawnie i zakończyły się w najkrótszym czasie.

Dziękujemy za wyrozumiałość i zaufanie. W razie pytań pozostajemy do dyspozycji.

Pozdrawiamy,

Zespół SEOHOST

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Sytuacja już się uspokoiła. Myślę, że moglibyśmy przystąpić do rozważań nad aktualizacją Traktatu o Nordackiej Unii Informatycznej.

Przydałoby się w końcu rozróżnić w traktacie narracjokracje od państw typowo funkcjonalnych. Jest sytuacją patologiczną, kiedy namnożone państwa narracyjne mogą przegłosowywać w Radzie państwa funkcjonalne. O ile jeszcze nie doszło do takich manipulacji, to są one oczywistą furtką do nadużyć.